2024. május 15., szerda
RÖPLABDA – NŐI EB

Itthon az ezüstérmes lányok

A szerb női válogatott a második helyen zárta a belga, olasz, német, észt közös rendezésű női Európa-bajnokságot, miután a vasárnap esti döntőben vereséget szenvedett Törökországtól. A lányok nem kezdték jól a finálét, ennek ellenére az első játszmát két szettlabdát hárítva megnyerték, ám a törökök a kubai születésű, később a torna legértékesebb játékosának megválasztott Melissa Vargas vezérletével már a második szettben egalizáltak. A harmadik felvonás első fele is török fölényt hozott, 15:9-es hátránynál eszmélt Giovanni Guidetti gárdája, Mina Popović nyitásainak és Katarina Lazović támadásainak köszönhetően fordítottak, és 2:1-es előnybe kerültek. A negyedik játékrészben egyik csapat sem tudott felülkerekedni, a hajrá a törököknek sikerült jobban, így következhetett az ötödik szett. A rövidítés is ádáz küzdelmet hozott, a szerbek a végjátékban ismét többet hibáztak, így a törökök ünnepelhettek. A mérkőzés legeredményesebbje Vargas volt 41 ponttal, a másik oldalon Tijana Bošković 37 pontot szerzett.

A törökök két ezüst- és három bronzérem után történetük során először végeztek az első helyen, érdekesség, hogy szövetségi kapitányuk, az olasz Daniele Santarelli tavaly még épp Boškovićékkal nyert vb-címet. Szerbia női röplabda-válogatottja zsinórban a nyolcadik nagy versenyén (két olimpia, két vb és négy Eb) is a dobogón végzett, a kontinensviadalok tekintetében ez a nyolcadik érmes helyezése, jelenleg 3 arany, 3 ezüst és 2 bronz a mérleg.

A lányok némileg talán keserű szájízzel álltak dobogóra az éremátadás alkalmával, hiszen 2021-ben is meg kellett elégedniük a második hellyel. A válogatott nagysága azonban vitathatatlan, az elmúlt években minden jelentős világversenyről éremmel tértek haza. A Brüsszelben megszerzett második helyhez előbb Vladimir Orlić, a parlament elnöke gratulált, majd Ivica Dačić külügyminiszter a közösségi felületein köszöntötte a csapatot. A válogatott tegnap este tért haza Belgiumból, a repülőtérről egyenesen Aleksandar Vučićhoz vezetett az útjuk, a köztársasági elnök személyesen is gratulálni szeretett volna a párját ritkító teljesítményhez.

Eredmények, női Eb, a döntő: Törökország–Szerbia 3:2 (25:27, 25:21, 22:25, 25:22, 15:13). A 3. helyért: Hollandia–Olaszország 3:0.
Férfi Eb, csoportküzdelmek: Montenegró–Dánia 3:1, Lengyelország–Macedónia 3:0, Németország–Belgium 3:2, Horvátország–Bulgária 3:1, Románia–Görögország 3:1, Spanyolország–Finnország 3:1, Észtország–Svájc 3:2, Portugália–Izrael 3:0.