2024. május 15., szerda
NŐI RÖPLABDA-VB

Nem lesz családi párbaj

A holland és lengyel közös rendezésű női röplabda-vb-n a címvédő Szerbia és a tokiói olimpián ezüstérmes Brazília vívja ma este a döntőt. Szerbia a második, Brazília az első világbajnoki titulus reményében lép pályára. Előzőleg a bronzmeccsen Olaszország és az USA válogatottai mérkőznek meg.

Csütörtökön este Brazília másodszor is legyőzte Olaszországot, ezúttal könnyebben, mint a második szakasz 1. fordulójában, amikor 3:2 volt az eredmény, és a brazil lányok 1:2-ről fordítottak. A dél-amerikaiak győzelme azt is jelenti, hogy a döntőben nem lesz családi párbaj, hisz Szerbia szövetségi kapitánya, az olasz Daniele Santarelli és Monica De Gennaro, az olasz válogatott egyik legjobbja házastársak.

Szerbia a múltban nem volt sikeres Brazília ellen. Ha csak a legfontosabb, az olimpiákon és a vb-ken játszott meccseket számláljuk, 2006 óta, amikor Szerbia női válogatottja tulajdonképpen betört a világ élvonalába, hatszor mérkőztek meg, és a brazilok 5:1-re vezetnek. Az olimpiákon (tavaly Tokióban elődöntő volt) 0:3 a mérleg, a vb-ken pedig 1:2, Szerbia pedig az egyetlen győzelmet 2018-ban a csoportküzdelmek során aratta.

Női vb, elődöntő: Brazília–Olaszország 3:1 (25:23, 22:25, 26:24, 25:19).