2024. május 10., péntek

FRISSÍTETT – Magyar éremeső a müncheni kajak-kenu EB-n

Pupp Noémi aranyérmet szerzett vasárnap kajak egyes 1000 méteren a müncheni multisport Eb keretében zajló kajak-kenu Európa-bajnokságon. Aranyérmet nyert a Kiss Blanka, Lucz Anna kajakpáros is 200 méteren, a legrövidebb távon. A negyedik fináléban ugyancsak a legjobbnak bizonyult a Bragato Giada, Nagy Bianka kenuspáros 200 méteren. Aranyérmet zsebelt be Nádas Bence, Kopasz Bálint kajakos páros is 500 méteren.

Kőhalmi Emese aranyérmet szerzett a női kajakosok 5000 méteres versenyében.

Az aranyesőt ezüstéremmel egészítette ki Rendessy Eszter kajak egyes 500 méteren, bronzérmet pedig Kiss Blanka, Lucz Anna, Csikós Zsóka, Gazsó Alida Dóra összeállítású kajaknégyes nyert 500 méteren.

Mészáros Krisztofer ezüstérmet nyert talajon a müncheni multisport Eb keretein belül rendezett torna Európa-bajnokságon. A felnőtt szerdöntők egyetlen magyar résztvevője, aki egyéni összetettben és a csapattal is hatodik volt, a csütörtöki selejtezőből 14,500 ponttal, a második legjobb eredménnyel került a talaj fináléjába. Vasárnap elsőként mutatta be gyakorlatát, mégpedig nagyon magas színvonalon, 14,600 pontos eredményét pedig csak a hetedikként következő, tavaly Tokióban olimpiai bajnok izraeli Artem Dolgopyat tudta felülmúlni.

A 19 éves, paralimpiai és világbajnok Kiss Péter Pál is diadalmaskodott: ismét megvédte címét KL1-ben. A magyar versenyző sorozatban harmadszor nyert a kontinensviadalon, mögötte Suba Róbert a negyedik helyet szerezte meg. „A világon a legjobb dolog nyerni egy ilyen versenyen” - mondta az MTI-nek a Budapesti Honvéd parakajakosa. Hozzátette: „Jó volt a reggelem, láttam, hogy végre nem az az ítéletidő fogad, mint tegnap, a hátszélnek is örültem. Vártam már a rajtot nagyon és éreztem, hogy jó pályát fogok menni.”

Kiss Péter Pál (Fotó: MTI)

Kiss Péter Pál (Fotó: MTI)

A KL2-ben versenyző Varga Katalin – akárcsak a tavalyi paralimpián és a két héttel ezelőtti, kanadai vb-n – harmadik lett két brit riválisa mögött, míg a férfiak hasonló versenyében Rozbora András hetedikként zárt. „Nem vagyok topformában, sérüléssel kezdődött az évem, ehhez képest bronzérmet szereztem a vb-n és az Eb-n is, ezzel nagyon elégedett vagyok. Az elmúlt napokban kicsit elszúrtam a gyúróhoz járást és a karjaim azért erősen meg voltak halva a döntőben, picit talán jobb pályát vártam magamtól. Ezzel együtt az előttem lévő britet nem találom elérhetetlennek” - nyilatkozott a szegediek 36 éves versenyzője.

Varga Katalin (Fotó: MTI)

Varga Katalin (Fotó: MTI)

A KL3-as kategóriában a nőknél Molnár Nikoletta az ötödik helyen végzett, a férfiaknál Kiss Erik negyedikként, Török Dávid kilencedikként ért célba. Női KL1-ben Pulai Erika ötödik lett.

A para versenyekben a táv egyformán 200 méter.

A para szakág három éremmel zárta a kontinensviadalt, miután pénteken a férfi VL2-es kategóriában Juhász Tamás győzött.