2024. május 9., csütörtök
ATLÉTIKAI VILÁGBAJNOKSÁG – BUDAPEST

Elégtétel az utóbbi évekért

A szerb atlétika történetének első szabadtéri világbajnoka, Ivana Vuleta ellenmondást nem tűrően utasította maga mögé a Budapesten zajló viadal női távolugrásának mezőnyét, 7,14 méteres győztes kísérlete nemcsak egyéni, de egyben országos csúcs is. A nagybecskereki atléta remekül versenyzett, már első kísérlete alkalmával 7,10 fölé repült, viszont belépett, második, 7,05-ös ugrásával ugyanakkor rögtön az élre állt és a folytatásban nem is engedte ki kezéből a hőn áhított aranyérmet. Új csúcsa csak hab a tortán, egy eddig is párját ritkító karrier megkoronázása. Ivana mögött nehéz tíz év áll, az első, 2013-as moszkvai vb-bronz óta a szerencse elpártolt mellőle. 2015-ben országos csúcsot ugrott Pekingben (7,01), sokáig a második helyen állt, ám Tiana Bartoletta az utolsó sorozatban 7,14-gyel az élre repült, ami újfent „csak” bronzot jelentett a szerbnek. A 2017-es londoni fiaskót a nemzetközi sajtó is sokáig emlegette, Vuleta hiába ugrott 7 méter felettit, a rosszul feltűzött rajtszáma szerencsétlen nyomot hagyott a homokban és a mérésnél azt vették alapul. Hibája sokba került, ráadásul a példáján okulva az illetékesek szabályváltoztatást is eszközöltek, az utóbbi években a versenyzők már csak a mellkasukon viselik a rajtszámot. Tavaly Oregonban sem alakult jól a vb, a kétszeres Európa-bajnok kétszer is belépett, ám ezek is vitatottak voltak – a levegőben, az elrugaszkodásánál a gyurma dőlésszöge miatt érintette azt csak, így miatta ma már másképp helyezik fel azt a deszkára, szigorúan 90 fokos szögben. Ivana 2022-ben a dobogó közelébe se jutott, a hetedik helyen zárta az amerikai tornát. Az utóbbi évek keserű sorozatát épp ideje volt megszakítani, ráadásul olyan helyen, ahová a közeli családtagjai is elkísérhették és a lelátóról figyelhették, buzdíthatták. Az ötödik sorozat után vált biztossá, ezúttal semmi sem szólhat közbe.

„Végig káromkodtam, igyekeztem ezúttal a mindig ismétlődő hibákat nem elkövetni, végre sikerült! Ezekért a pillanatokért érdemes élni, főleg ha azokat a szeretteiddel is megoszthatod. Felbecsülhetetlen érzés. Még mindig nem hiszem el, csupán egy hatalmas viccnek tűnik az egész. 2013 óta várok már erre. Sok hullámvölgyön és hegyen vagyok túl, nem hiszem, hogy valaha ennyit sírtam volna örömömben, büszke vagyok. Ez a bizonyítéka, hogy a tapasztalat igenis az én oldalamon áll, tudtam, hogy képes vagyok rá, megérte kivárni, hogy a mozaik minden részlete a helyére kerüljön. Köszönöm a közönségnek, mintha hazai pályán versenyeztem volna” – nyilatkozta a versenyt követően az újdonsült szabadtéri világbajnok, akinek Aleksandar Vučić elnöki közleményben is gratulált.

Halász se szomorkodott

Halász Bence sokáig az élen állt a férfi kalapácsvetők döntőjében, a harmadik sorozatban elért 81,02-es dobását ugyanakkor elvették – mint később kiderült, cipője orra hozzáért a dobókör pereméhez –, így meg kellett elégednie a 80,82-vel elért bronzéremmel. „Minden volt a mai versenyben, de összességében elégedett lehetek a végeredménnyel. Ha tegnap azt mondják, hogy 80,82-vel zárok a döntőben, előre aláírta volna mindenki Szombathelyen. Sajnálom, hogy nem lett egyéni csúcs, de nincs miért bánkódnom” – mondta a versenyt követő sajtótájékoztatón a Dobó SE atlétája.
A budapesti világbajnokság a vasárnapi döntők után tegnap délután, lapzártánk után folytatódott, a hétfői eseményekről holnapi számunkban számolunk be. 

Lyles triplázna

A férfi 100 méteren vasárnap diadalmaskodó amerikai Noah Lyles bízik benne, hogy 200 méteren és a váltóval is diadalmaskodik. Ilyen bravúrra korábban Usain Bolt volt képes, a jamaicai sztár olimpián és vb-n is triplázott. Lyles-nak olimpiáról eddig egy érme van: 200-on bronzot szerzett 2021-ben Tokióban, ugyanakkor vb-n már négy arany (2019: 200 m, 4x100-as váltó, 2022: 200 m, 2023: 100 m) és egy ezüst (2022: 4x100-as váltó) a termése. Ezzel szemben Bolt a 2008-as pekingi, a 2012-es londoni és a 2016-os riói olimpián, valamint a 2009-es berlini, a 2013-as moszkvai és a 2015-ös pekingi vb-n is tudott 100-on, 200-on és a váltóval nyerni. Igaz, Bolt 2008-as váltóaranyát utólag elvették egyik társának doppingvétsége miatt, így aztán nyolcszoros olimpiai és 11-szeres világbajnokként vonult vissza. Budapesten a férfi 200 méteres síkfutás döntőjét pénteken este rendezik, míg a 4x100 méter fináléjára szombaton kerül sor. (MTI)

Nyitókép: Ivana Vuleta élete egyik legszebb emléke marad Budapest (Fotó: Beta)