2024. május 9., csütörtök

Az eső sem tántorította el a szurkolókat az atlétikai világbajnokság első napján

Elkezdődött az atlétikai világbajnokság Budapesten. Ez a legnagyobb sportesemény Magyarország történetében. A helyszínen több százezren szurkolnak majd a sportolóknak. A televíziós közvetítéseknek köszönhetően pedig egymilliárd ember nézheti a tévék előtt a világbajnokságot. A szabadtéri vébék legnagyobb ellensége az időjárás, ez már az első napon megmutatkozott. A nyitószámot ugyanis kétórás csúszással tudták csak megrendezni az eső miatt.

Sokan keltek hajnalban az atlétikai világbajnokság első napján, hogy a legjobb helyet szerezzék meg a férfi 20 kilométeres gyaloglás útvonalának kordonjai mögött.

Előkerültek a résztvevő országok zászlói, többen nemzeti színű ruhába öltöztek, sorra készültek a közös fotók.

Az Andrássy úton és a Hősök terén tömegek vártak az Atlétikai Világbajnokság első számának rajtjára reggel.

A világ minden tájáról érkezett szurkolók között nagyon sok magyar volt, akik Helebrandt Máté miatt jöttek.

Közben viszont sötét felhők gyülekeztek az égen, és az eső is csepegni kezdett. A közmédia tudósítója szerint viszont még a rossz idő sem szegte kedvét a szurkolóknak.

Végül megérkezett a vihar, valósággal ömlött az eső és folyamatosan dörgött az ég. A villámlásveszély miatt – a versenyzők és a nézők biztonsága érdekében – a gyaloglóversenyt el kellett halasztani.

Hiába az eső, a Nemzeti Atlétikai Központban – ahol ma mintegy 20 magyar lép pályára – már délelőtt folyamatosan érkeztek a szurkolók.

A beléptetés nagyon gyorsan haladt, alig néhány pillanatot kellett csak várnia az esernyős, esőkabátos embereknek.

A következő egy hétben több mint 200 ország 2000-nél is több sportolója mutatkozik be a budapesti atlétikai világbajnokságon.

„Kezdődik az atlétikai világbajnokság. Budapesten a világ szeme!"– írta Orbán Viktor közösségi oldalán. A miniszterelnök reggel a Karmelita kolostorban fogadta a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnökét.

Sebastian Coe elismerően nyilatkozott az új budapesti atlétikai stadionról, ami szerinte csodálatos létesítmény lett. A sportvezető elmondta: a magyar szervezőbizottság kiváló munkát végzett, és minden feltétel adott a jó világbajnoksághoz.

Nyitókép: Fotó: MTI