2024. május 8., szerda
VIZES VB

A lányoknál is lesz magyar–amerikai

A magyar női vízilabda-válogatott az 5. helyért játszhat a fukuokai világbajnokságon, miután a rájátszásban egy góllal legyőzte Görögországot. A spanyolok ellen elveszített negyeddöntőhöz képest Magyari Alda kapusteljesítménye jelentette a lényegi különbséget, az UVSE hálóőre ezúttal remek napot fogott ki, komoly bravúrokat bemutatva segítette hozzá csapatát a győzelemhez. Magyari klasszis megoldásaira szüksége is volt az együttesnek, hiszen a támadások ezúttal is akadoztak, a magyar lövések csak nehezen találtak utat a görög kapuba. Keszthelyi Ritát ezen a meccsen is keményen fogták (azért csak bekotort hármat), ám a szokásos „gólgyárosok” közül Gurisatti Gréta nem sokat tudott hozzátenni az eredményhez, és Szilágyi Dorottyát is „kivették” a görögök. A húzóemberek hiányában Garda Krisztinára és Faragó Kamillára hárult kulcsszerep, akik nem ijedtek meg a feladattól, előbbi három, utóbbi két gólt lőtt. Bíró Attila együttese a holnapi helyosztón az előző négy vb-n és három olimpián győztes amerikai válogatottal találkozik. Az már korábban eldőlt, hogy a magyar csapat Japánban nem szerez párizsi kvótát, az csak a két döntősnek jár. A vb fináléjába elsőként a holland válogatott jutott be, egy izgalmas meccsen verte az amerikaiakat legyőző olaszokat, így a biztos érem mellett ötkarikás kvalifikációt is szereztek. Az elődöntő másik mérkőzése magyar szempontból is fontos volt, hiszen Ausztrália továbbjutása esetén az óceániai csapat elvett volna egy európai olimpiai kvótát (a kontinentális Új-Zélandra szállt volna), a spanyolok viszont esélyt sem adtak nekik.

Faragó Kamilla a negyeddöntőben nem kapott lehetőséget, Bíró Attila utólag már bánhatja, hogy a spanyolok ellen nem neki szavazott bizalmat (Fotó: MTI)

Faragó Kamilla a negyeddöntőben nem kapott lehetőséget, Bíró Attila utólag már bánhatja, hogy a spanyolok ellen nem neki szavazott bizalmat (Fotó: MTI)

A szerda délutáni úszódöntők a férfi gyors 800 méteres fináléjával indultak, a középtáv nem hozott különösebb meglepetést, a tunéziai Ahmed Hafnaoui esélyeshez méltó módon utasította maga mögé a mezőnyt. A női 200 gyors döntője kárpótolta az izgalom kedvelőit, az ausztrál Mollie O’Callaghan nemcsak honfitársával, Ariarna Titmusszal, de a világcsúcsot jelző virtuális vonallal is óriási csatát vívott, s végül mindkettőt megverte. A 19 éves tehetség 1:52,85 percnél állította meg az órát, átadva ezzel Federica Pellegrini 2009-ben Rómában felállított 1:52,98-as rekordját. Ez volt a legrégebbi érvényben lévő világcsúcs a nőknél. Milák Kristóf és Kenderesi Tamás hiányában sem maradtak a magyarok képviselő nélkül 200 pillangón, Márton Richárd féltávnál még másodikként fordult, végül a 7. helyen végzett (1:55,02), a számot Leon Marchand nyerte meg. A magyarok tegnap délután Németh Nándorért is szoríthattak. A sprinter a 100 méter gyors selejtezőjéből 48,21-gyel, olimpiai szintidővel a 14. helyen került be a délutáni elődöntőbe, ahol óriásit repesztett, futamában elsőként ért a falhoz, s végül a negyedik idővel (47,62) került be a mai fináléba. Szabó Szebasztián magyar, Barna Andrej szerb színekben ugrott vízbe a 100 gyors elődöntőjében, de egyikük sem lépett tovább. Ez utóbbi számára vigasz, hogy 48,20-as legjobbja olimpiai kvótát ér.

Világbajnokok, óriás-toronyugrás, nők: Rhianna Iffland (Ausztrália) 357,40 pont. Úszás, férfiak, 800 m gyors: Ahmed Hafnaoui (Tunézia) 7:37,00 p. 200 m pillangó: Leon Marchand (Franciaország) 1:52,43 p. 50 m mell: Csin Haj-jang (Kína) 26,29 mp. Nők, 200 m gyors: Mollie O’Callaghan (Ausztrália) 1:52,85 p – világcsúcs, … 3. Summer McIntosh (Kanada) 1:53,65 – juniorvilágcsúcs. 4×100 mix vegyes váltó: Kína 3:38,57 p. Vízilabda, nők, elődöntő: Olaszország–Hollandia 8:9, Ausztrália–Spanyolország 10:12. Az 5–8. helyért: USA–Kanada 16:4, Magyarország–Görögország 10:9. A 9. helyért: Franciaország–Izrael 11:7. A 11. helyért: Új-Zéland–Dél-Afrika 25:6.

Nyitókép: Faragó Kamilla a negyeddöntőben nem kapott lehetőséget, Bíró Attila utólag már bánhatja, hogy a spanyolok ellen nem neki szavazott bizalmat (Fotó: MTI)