2024. május 8., szerda
KERÉKPÁROZÁS

Vingegaard a Vueltán is indul!

A friss Tour de France-győztes Jonas Vingegaard is indul az év utolsó háromhetes országúti kerékpáros körversenyén, a Vuelta a Españán. A dán bringás, aki vasárnap védte meg a címét a legrangosabb viadalon, az utolsó, 21. szakasz előtt a Marca című spanyol sportnapilapnak válaszolva erősítette meg, hogy jövő hónapban ott lesz a Vuelta rajtjánál. „Versenyezni fogok a spanyol körversenyen, ott leszek a barcelonai nyitányon Primož Rogličcsal együtt” – jelentette ki a 26 éves Vingegaard, akinek Valter Attila csapattársa a Jumbo-Vismánál.

Amennyiben Roglič vagy Vingegaard nyer, akkor dupláznának, ugyanis előbbi a Giro d'Italián, utóbbi a Touron diadalmaskodott idén. Legutóbb 2017-ben Chris Froome-nak sikerült ugyanabban az évben két háromhetes viadalon is első helyen végeznie, a brit sztár akkor a Tour után a Vueltán sem talált legyőzőre. A Vuelta a España augusztus 26-án kezdődik és szeptember 17-éig tart.

Vajon a Vueltán is Vingegaard ünnepel majd? (Fotó: Beta/AP)

Vajon a Vueltán is Vingegaard ünnepel majd? (Fotó: Beta/AP)

Belga győzelem a női Tour rajtján

A Clermont-Ferrandban hajtott első 123,8 kilométeres 1. szakasszal vasárnap megkezdődött a Tour de France női kiírása. Az 1. szakaszt a belga Lotte Kopeczky nyerte, 41 másodperccel megelőzve a holland Lorena Viebest és Charlotte Koolt. A tegnapi 2. szakaszt Clermont-Ferrand és Mauriac között hajtották 151,7 kilométeren.

Vas és Palumby a magyar bajnok

Vas Kata Blanka és Palumby Zsombor nyerte vasárnap a hegyikerékpárosok magyar bajnokságát Nagykanizsán. A rövidebb, 6,16 kilométeres távon (XCC) Vas és Palumby diadalmaskodott, és mindketten esélyesei voltak az olimpiai számnak (XCO) is a 3600 méter hosszú, körönként 140 méter szintemelkedést tartalmazó erdei pályán. A férfiaknál a címvédő Palumby már az első körben ott hagyta riválisait, így magabiztos előnnyel győzött a nyolckörös távon, a nőknél Vas már a rajtot követően a mély sárban elszakadt a mezőny többi részétől, így ő ünnepelhetett a hétkörös táv végén. Vas kiemelte: jó érzés, hogy mindhárom szakágban magyar bajnok lehet, mivel mindig nagyon jó érzés a bajnoki trikót hordani.

Nyitókép: Vajon a Vueltán is Vingegaard ünnepel majd? (Fotó: Beta/AP)