2024. május 13., hétfő
KERÉKPÁROZÁS – TOUR DE FRANCE

Őrület a szökésért

Nehezen felejti el a tegnapi Tour-szakaszt, aki látta az első felét. A közel 170 kilométeres táv első, folyamatosan hullámzó szintrajzú részében ugyanis a mezőny javának elgurult a gyógyszere, és ritkán látott fergeteges küzdelmet rendezett a szökésbe kerülésért. Ebben a tűzijátékban még a sárga trikós Jonas Vingegaard és nagy riválisa, Tadej Pogačar is részt vett, de amikor végül összerázódott a 15 fős, jobbnál jobb nevekből álló elmenés, az összetett esélyesei természetesen nem voltak benne.

Kaptatóból a táv második felében sem volt hiány, sorrendben egy harmadik és két második kategóriás mászás várt a bringásokra, idővel pedig az is eldőlt, hogy érdemes volt küzdeni az élbolyba kerülésért, hiszen ők harcoltak a napi dicsőségért. Az utolsó emelkedőn aztán a boly egyik klasszis hegyi specialistája, Ion Izagirre támadt, aki húsz másodperces előnnyel ért fel a hegycsúcsra, majd a lejtmenetben és a célig vezető síkon egy perc környékére növelte előnyét, így kényelmesen nyert.

Izagirre az utolsó komoly emelkedőn támadt (Fotó: Lubsport/Icon Sport)

Izagirre az utolsó komoly emelkedőn támadt (Fotó: Lubsport/Icon Sport)

Végeredmény, 12. szakasz (Roanne–Belleville-en-Beaujolais, 168,8 km): Ion Izagirre 3:51:42 óra, Mathieu Burgaudeau +58 mp, Matteo Jorgenson a. i., Tiesj Benoot +1:06, Tobias Johannessen +1:11 perc stb. Az összetett állása: Jonas Vingegaard 50:30:23 óra, Tadej Pogačar +17 mp, Jai Hindley +2:40, Carlos Rodríguez +4:22, Pello Bilbao +4:34 perc stb.

Nyitókép: Izagirre az utolsó komoly emelkedőn támadt (Fotó: Lubsport/Icon Sport)