2024. május 11., szombat

Megkezdődött az evezők harca

A bezdáni kajakosok idén is megszervezték a nemzetközi regattát

Négy ország klubjai találkoztak vasárnap Bezdánban, ahol idén 33. alkalommal szerveztek nemzetközi kajakregattát. A hagyományos versenyre ezúttal 13 csapat nevezett be: a szerbiai klubok mellett Szlovákiából egy, Magyarországról két, Horvátországból viszont három csapatot is vendégül látott a bezdáni Dunav – részletezte kérdésünkre Horvát-Panda Antónia olimpikon, a helyi csapat edzője.

– Idénynyitó verseny szokott lenni a miénk. Az idén viszont úgy alakult, hogy második lett, hisz szombaton Palánkán megtartották az 5 kilométeres országos bajnokságot. A klubunk ott is jól szerepelt: Horváth Zsófi aranyérmet szerzett, Loknar Anja második lett, Andrić Nikolas és Kolar Luka pedig bronzzal tértek haza. A csapatunk tehát már második napja evez – mesélte az edző.

A hagyományos találkozón évről évre 2000 méteres pályát teljesítenek a versenyzők. A távra kilencéves kortól jelentkezhettek be kajakosok és kenusok, de a felnőtt versenyzők is vízre szállhattak. A nap folyamán 19 futamot szerveztek meg a bezdániak.

A legkiélezettebb harc a 17–18 éves fiúk között folyt (Tóth D. Lívia felvétele)

A legkiélezettebb harc a 17–18 éves fiúk között folyt (Tóth D. Lívia felvétele)

A csatornaparton összesereglett szurkolók már az első versenyeken örülhettek helyi sikernek: a legfiatalabb lányok korosztályában Horvat Mihaela Maria, a bezdáni klub aprócska reménysége evezett be először a célba. Ugyanebben a kategóriában a fiúk közül Gyöngyösi József nyakába került az aranyérem, aki a Tolna vármegyei csapat színeiben indult. A tízévesek versenyein a bezdáni Kiš Leona, illetve a tolna vármegyei Táborfalvi Márk teljesítették leghamarabb a két kilométeres távot. Csapattársa, Barina Bence Márton a 11 éves fiúk között evezett be elsőnek a célba. Ebben a kategóriában megszületett az első horvát siker is: a lányok versenyén a Slavonski Brod-i csapat tagja, Patricija Bazler érdemelt ki aranyat. A horvát klub színeiben Antea Simić diadalmaskodott a 12 éves lányok futamán, a korosztálybeli fiúk közül viszont a helyi Bezdan Oliver ért először a célba.

A verseny egyik legkiemelkedőbb kajakosának a szekszárdi Jámbor Lotti bizonyult, aki a saját korosztályától idősebb kategóriákban is megmérettette magát: a lányok versenyein a pionírok, a kadétok és a juniorok futamain is aranyérmes lett. A 13–14 éves korosztályban versenyző 25 fiú közül David Grgićé, a belistyei klub kajakosáé lett az aranyérem. A legtömegesebb a 15–16 éves fiúk versenye volt, amelyen 26-an indultak a rajtról: a kadétok között a Tolna színeiben evező Mészáros Máté bizonyult a leggyorsabbnak. A helyiek örömére Andrić Nikolas a palánkai sikert követően Bezdánban diadalmaskodott: egy kisiklással induló, majd ütközésekkel folytatódó izgalmas futamon 17 fiút hagyott maga mögött a junior (17–18 éves) kategóriában. A felnőtt versenyeken a szekszárdi Jávor Bence, illetve csapattársa, Bartos Zsófi diadalmaskodtak. Idén egy kenus nevezett be a bezdáni versenyre, így az aranyérem ebben a kategóriában egyértelműen a belistyei Bruno Mesićé lett.

A kadét lányok kategóriájában is szoros volt a verseny (Tóth D. Lívia felvétele)

A kadét lányok kategóriájában is szoros volt a verseny (Tóth D. Lívia felvétele)

A bezdáni találkozó utolsó futamain a 13 évnél idősebb kezdők is bemutatkozhattak. A szlovákiai csapatnak ebben a kategóriában sikerült élre törnie: Csuport Bence, illetve Kardošová Sofia eveztek be először a célba.

Így a párkányi csapat két aranyat vihetett haza. Ugyanennyit zsebeltek be a Slavonski Brod-i, illetve a belišćei klubok is, de Horvátországból képviseltette magát az Aljmaš Kajakklub is. A legtöbb, azaz öt aranyérem a szekszárdi csapathoz került, de nem sokkal maradtak le tőlük a szintén magyarországi Tolna vármegyéből érkező kajakosok sem. Négy aranyérmet szereztek ugyanis, ahogyan a versenyt megszervező Dunav Kajakklub is. A találkozón részt vettek az apatini, a karlócai, az újvidéki, a zentai, a zombori és a törökkanizsai klubok is. A vajdasági kajakosok a nemzeti válogató első megmérettetésére készülnek: a Szerbiai Kupát április 13-tól 15-ig tartják meg Belgrádban.

Nyitókép: A legkiélezettebb harc a 17–18 éves fiúk között folyt (Tóth D. Lívia felvétele)