2024. április 30., kedd
PARALIMPIA

Surányi: Fantasztikus érzés!

A törökbecsei Surányi László aranyérmet szerzett a Rióban zajló paralimpián a kisöbű puska 50 méteres versenyszámában, amivel Szerbia érmeinek számát négyre – az aranyakét kettőre – növelte. A sportlövő a selejtezőben lőtt 1165 körös paralimpiai csúccsal jutott be a fináléban, ahol ismét remekelt, újabb rekordot döntött, 453,7 körrel diadalmaskodott az egyesült arab emírségekbeli Szultan Abdulla Alarjani (451,6 kör) és az izraeli Doron Sharizi (437,5 kör) előtt.

Surányi a londoni paralimpiát a 17. helyen zárta, ezúttal viszont igazán rendkívüli formában versenyzett, és beteljesítette egyik legnagyobb álmát. A 38 éves törökbecsei sportlövő a verseny folyamán mindvégig komoly esélyeshez méltón célzott, nagyrészt az első és a második hely között „ingázott”, és a hajrában is higgadt tudott maradni, a riválisok viszont mind meginogtak. „Fantasztikus érzés. Elfáradtam ugyan, meg a verseny viszonylag sokáig tartott. Sokáig vártunk erre a pillanatra, és végül megérkezett az érem is, ráadásul arany. A sportlövőknek ez az érem nagyon sokat jelent, remélem, hogy a többiek számára is lökést ad, és könnyebb szívvel lőnek majd” – nyilatkozta a friss paralimpiai bajnok, aki az asztaliteniszező Borislava Perić-Ranković után a szerb küldöttség második aranyérmét szerezte Rióban.

A magyar csapat tagjai a hétfői versenynapon három érmet gyűjtöttek be, a kardozó Osváth Richárd ezüstöt szerzett, az úszó Tóth Tamás és az asztaliteniszező Pálos Péter pedig bronzzal gyarapította a kollekciót.

Közülük Osváth Richárd állt legközelebb az aranyéremhez, hiszen a férfi kardozók között döntőt vívhatott, ám ott 15:8 arányban alulmaradt az ukrán Andrij Demcsukkal szemben. A 31 éves vívó a hatos csoportból három sikerrel és két vereséggel jutott tovább a negyeddöntőbe, ahol 15:10-re verte a francia Ludovic Lemoine-t. Az elődöntőben visszavágott a csoportkört veretlenül záró Vaszileiosz Ntunisznak, 15:12-es győzelemmel jutott a fináléba – ott aztán ukrán riválisa gyorsan elhúzott 10:3-ra, onnan pedig már nem volt visszaút Osváth számára.

Négy éve Londonban két ezüstéremmel zárt, idén egyelőre egy bronznál tart Tóth Tamás, aki az S9-es sérültségi kategória 100 méteres gyorsúszószámában végzett a harmadik helyen – ugyanitt Sors Tamás a hatodik lett. A 24 éves úszót két ausztrál, Timothy Disken és Brenden Hall előzte meg.

A másik hétfői bronz az asztaliteniszező Pálos Péter nevéhez fűződik, aki az enyhén értelmi fogyatékos kategória londoni bajnoka, a dél-koreai Kim Dzsi Tae ellen nyert 3:2-re az éremről döntő meccsen. A magyar versenyző a nehezebb ágra került, selejtezőcsoportjában a venezuelai Denisos Martinezt 3:0-ra, a francia Pascal Pereira Lealt 3:1-re győzte le, a negyeddöntőben az ukrán Andrij Navrockij sem tudott felnőni hozzá (3:0), az elődöntőben viszont a számot megnyerő belga Florian van Acker 3:0 arányban fölé kerekedett.