2024. június 3., hétfő
KERÉKPÁROZÁS

Szlovén őrület a szezonnyitó körökön

Nem hagytak kétséget tavaszi formájukról a múlt heti körversenyeken a szlovén kiválóságok. Franciaországban a nyolc napos Párizs–Nizza zajlott, ahol – egy etap időjárás miatti törlése után – elmondható, hogy a mezőnyszakaszok felét a 2020-as és 2021-es Tour de France győztese, Tadej Pogačar húzta be, aki mindhárom olyan etapon időkülönbséggel ért célba, ahol komoly hegyeket kellett megmászni – ezzel természetesen az összetett is fölényesen az övé lett. A három sprinternapon Tim Merlier, Mads Pedersen és Olav Kooij osztozott, a keddi csapatidőfutamot pedig az 56,96-os átlagot repesztő Jumbo nyerte.

Az idén összesen már hétszer győző „Pogival” szemben idénye első versenyét teljesítette az idősebb honfitárs Primož Roglič, aki a másik hagyományos márciusi körviadalon, az olaszországi Tirreno–Adriaticón mérte fel erejét, többek között Valter Attilával a segítői között. Az exsíugrót szemmel láthatóan nem zavarta, hogy friss versenytapasztalat nélkül állt rajthoz, és csütörtöktől szombatig zsinórban három napot húzott be, ugyancsak elhódítva az összetett elsőnek járó trikót. Rajta kívül Filippo Ganna (időfutam), Fabio Jakobsen és a duplázó Jasper Philipsen szerzett részsikert.

Primož Roglič első idei versenyén három szakaszt és összetettet nyert (Fotó: Yahoo Sports)

Primož Roglič első idei versenyén három szakaszt és összetettet nyert (Fotó: Yahoo Sports)

Párizs–Nizza, az összetett végeredménye (8 szakasz/egyet töröltek): Tadej Pogačar 24:01:38 óra, David Gaudu +53 mp, Jonas Vingegaard +1:39, Simon Yates +2:14, Gino Mäder +2:56 perc stb. Tirreno–Adriatico, az összetett végeredménye (7 szakasz): Primož Roglič 28:38:57 óra, João Almeida +18, Tao Geoghegan Hart +23, Lennard Kämna +34, Giulio Ciccone +37 mp stb. Ronde van Drenthe (Emmen–Hoogeveen, 143,2 km km): Per Strand Hagenes 3:07:00 óra, Tobias Lund Andresen +8 mp, Adam de Vos a. i. stb.

Nyitókép: Primož Roglič első idei versenyén három szakaszt és összetettet nyert (Fotó: Yahoo Sports)