2024. április 30., kedd
VÍZILABDA – FÉRFI VILÁGLIGA

Meggyőző fiatalok

A nagynevű játékosokat ezúttal nélkülöző szerb férfivízlabda-válogatottnak nem jelentett különösebb problémát Románia legyőzése a világliga, illetve Európa-kupa selejtezőkörének 5. fordulójában, a Dejan Savić vezette együttes 13:6 arányban diadalmaskodott a Szabadkán megrendezett mérkőzésen.

A találkozó a játékosok fiatal kora és tapasztalatlansága ellenére is bővelkedett szemet gyönyörködtető megoldásokban, a játék dinamikus, gyors volt, s mindvégig magabiztos szerb fölényt hozott. A „nagyok" közül egyedül Dušan Mandić játszott, aki megoldásaival kimagaslott a mezőnyből, s nem véletlenül választották végül a meccs emberévé. „Az újoncok megmutatták, hogy lehet rájuk számítani, az idősebbekkel is eredményesen felveszik már a harcot, ígéretes játékkal rukkoltak elő. Mindvégig koncentráltak, az apróbb hibáktól eltekintve nagy butaságot nem követtek el. A folytatásban komoly mérkőzések várnak ránk, a horvátok elleni meccs már biztos nem lesz ilyen könnyű" – értékelt a találkozót követően Mandić.

Szerbia 12-én Horvátország ellen zárja a selejtezőt, a találkozó tétje pedig a csoportelsőség.

Az A csoportban Magyarországnak kicsit nehezebb dolga volt az oroszok ellen, s bár Märcz Tamás gárdája végig kontrollálta a meccset, az eredmény csak 10:8 lett, főleg azért, mert a magas szintű védekezés mellett a góllövés ezúttal kevésbé ment a csapatnak. A szövetségi kapitány ennek dacára is elégedett volt a látottakkal: „Teljesen rendben volt ez a meccs. Mindig vannak hibák, de tetszett, hogy jól indult, koncentráltak voltunk, és remekül működött a védekezés. Az orosz válogatott erejét bizonyítja, hogy amikor volt egy kis megingásunk, akkor rögtön ott volt a nyakunkon. Így voltaképpen újra kellett kezdeni, újra meg kellett nyerni a mérkőzést, amit aztán a harmadik negyed végén, a negyedik elején le is zárhattunk volna. Elégedett vagyok, nyolc gólon tartottunk az ellenfelet, ami elfogadhatónak mondható. Persze sokat tudunk még javulni."