2024. április 30., kedd
III. NYÁRI IFJÚSÁGI OLIMPIA – BUENOS AIRES

Bronzos magyar és szerb búcsú

Bronzéremmel zárta szereplését a magyar küldöttség a Buenos Aires-i III. nyári ifjúsági olimpián, a szerdai versenynapon a kerékpározók kombinációs versenyében a Vas Blanka és Buzsáki Virág alkotta duó állhatott fel a dobogó harmadik fokára.

A csütörtöki zárónapon nem volt magyar érdekeltségű versenyző, így az, hogy a 79 fős küldöttség hányadik helyen zárt végül az éremtáblázaton, csak később dőlt el.

A magyarok egyébként 20 sportágban indultak a rendezvényen, és 9-ben sikerült érmet szerezniük, ha figyelembe vesszük a vegyes párosok eredményeit is, akkor ez a szám kettővel nő, azaz 11 lesz.

A Magyar Olimpiai Bizottság tájékoztatása szerint az első, 2010-es szingapúri ifjúsági olimpia éremtáblázatán 6 arany-, 4 ezüst- és 5 bronzéremmel végzett Magyarország, a vegyes csapatok eredményeit is beleszámolva pedig 7-4-6 volt a mérleg, majd 2014-ben Nankingban 6 arannyal, 6 ezüsttel és 11 bronzzal zárt a küldöttség, a vegyes eredményekkel pedig 7-9-12 volt a számsor. Buenos Airesben 15-8-5 a bővített mérleg”.

A magyar érmesek, arany: Milák Kristóf (úszás – 400 és 200 m gyors, 200 m pillangó), Rabb Krisztián (vívás – kard egyéni), Özbas Szofi (cselgáncs, 63 kg), Berecz Blanka (úszás – 200 m pillangó), Késely Ajna (úszás – 200 m, 400 m és 800 m gyors), Pusztai Liza (vívás – kard egyéni), Rendessy Eszter (kajak – gyorsasági verseny), Kiss Ádám (kajak – gyorsasági verseny).

Ezüst: Milák Kristóf (úszás – 100 m pillangó), Gönczöl Laura (kenu – gyorsasági verseny), Balázs Krisztián (torna – talaj), Bácskay Csenge (torna – ugrás), Szél Anna (birkózás, 57 kg), Endrész Klaudia (atlétika – távolugrás), Huller Dániel (atlétika – 400 m gát).

Bronz: Vég Zsombor (cselgáncs, 100 kg), leánystrandkézilabda-válogatott, Gulyás Michelle (öttusa – egyéni verseny), Balázs Krisztián (torna – nyújtó), Vas Blanka/Buzsáki Virág (kerékpár – kombinációs csapatverseny).

A vegyes csapatok versenyében, arany: Pusztai Liza és Rabb Krisztián (vívás), Pekler Zalán (légpuska), Balázs Krisztián (torna). Ezüst: Jármy Vince (díjugratás).

A szerb csapat is éremmel búcsúzott az argentin fővárostól, Ivana Perović bronzérmet szerzett a karatézók 59 kilogrammos mezőnyében. A 16 szerbiai sportoló 8 sportágban vett részt, és 5 érmet sikerült szerezniük, mérlegük 2 ezüst- és 3 bronzérem.

A szerb érmesek, ezüst: Anja Crevar (úszás – 200 m vegyes), Nadica Božanić (taekwondo, 63 kg). Bronz: Aleksa Mitrović (lövészet – légpuska), Marija Malić (lövészet – légpuska), Ivana Perović (karate, 59 kg).