2024. április 30., kedd
I. EURÓPAI JÁTÉKOK

Dévai Boglárka aranyérmes tornában

Az első multisport jellegű Európa-bajnokságok nyitófejezetét Glasgow-ban tartják. A félmilliós népességű város a vizes sportok – úszás, műugrás, szinkronúszás – mellett az evezés, a kerékpározás, a golf, a torna és a triatlon Eb-nek adnak színhelyet. A sportdömping egy két évtizedes történelmi sikert hozott a magyar tornászok számára, hiszen Dévai Boglárka aranyérmet nyert ugrásban. Ez a bravúr korábban csak Ónodi Henriettának (1989) és Varga Adrienn-nek (1998) sikerült. Dévai tavaly a kolozsvári kontinensviadalon bronzérmes lett, Skóciában pedig a selejtezőt követően első helyről várta a finálét. Az ugrások mindkét alkalommal kiválóan sikerültek, de a leérkezések bizonytalanok voltak. A zsűri a későbbiekben senkitől sem vont le pontot, de a 18 éves, magyar lány „gyengébb” teljesítménye így is a legjobbnak bizonyult. Boglárka a döntő után könnyeivel küszködve úgy nyilatkozott, ő maga azt hitte, még a dobogó sem lesz meg.

EVEZÉS

Románia a legsikeresebb evezésben

A magyar és a szerb válogatott is érem nélkül zárta az evezős Európa-bajnokságot a Glasgow-hoz közeli Hamiltonban. A legjobb eredményt a Vasić/Bedjik szerb kettős érte el, akik szombaton negyedikként érkeztek célba. Nebojša Ilić edző elégedett a teljesítményükkel, s reményei szerint a világbajnokságon már dobogóra állhatnak a fiúk. Szierer János magyar szövetségi kapitány nem volt ennyire derűlátó, csalódottságát fejezte ki, mivel a korábban világbajnok kormányos kettes Simon/Juhász duó még a döntőbe sem tudott bejutni. Az egyik legizgalmasabb küzdelmet férfi nyolcasok csatája hozta, amely egyben az evezős Eb utolsó versenyszáma volt. A futamon kevesebb mint 2 és fél másodperc döntött a németek, a hollandok és a románok között, végül előbbiek örülhettek. A legsikeresebb nemzet címét Románia zsebelte be. Az éremtáblázat élén 3 arannyal, 2 ezüsttel és 2 bronzzal Franciaországot és Olaszországot előzték meg.

KERÉKPÁROZÁS

Lovassy csak a tizenhatodik

Nem sikerült túl jól Lovassy Krisztián magyar pályakerékpáros omnium versenyszáma, melyben összetettben a tizenhatodik helyen végzett. Szombaton a 10 kilométeres távon lekörözték, a tempóversenyt a 15. helyen zárta, a kiesés számban pedig ötödikként búcsúzott. A 25 km-es esti megmérettetésen nem volt esélye a pontszerzésre, így 11. lett. A magyar bringás szomorúan állt az újságírók elé: „A lábaim nem forogtak, és nem is voltak eléggé erősek, ez teljesen érthetetlen számomra. Fejben kellene a gondokat megtalálnom. Az egész évem abból áll, hogy hajszolom a pontokat, hogy meglegyen a kvalifikáció az olimpiára. Talán az is rányomta a bélyegét a szereplésemre, hogy itt elég sok pontot osztanak” – értékelt Lovassy.

ÚSZÁS

Kettős magyar siker 200 pillangón

A szerbiai versenyzők közül Szilágyi Csaba 100 méteres mellúszásban a nyolcadik helyen ért célba. Barna Andrej, Uroš Nikolić és Ivan Lenđer sem tudott továbbjutni a középfutamokból, Velimir Stjepanović pedig 100 m gyorson az elődöntőben búcsúzott. Ugyanebben a számban a magyar Németh Nándor a fináléban a hatodik helyen fejezett. A nőknél Kapás Boglárka és Szilágyi Liliána is könnyedén jutott a 200 méter pillangó döntőjébe, a vasárnapi finálék fő száma magyar szempontból pedig ugyanezen táv férfi döntője volt. Magyarországnak a lehető legjobban alakult a verseny, hiszen Milák Kristóf hatalmas előnnyel, országos és Európa-csúcshoz közeli eredménnyel szerezte meg az aranyat, Kenderesi Tamás pedig ezüstérmes lett.

Adam Peaty világcsúcsa

A 34. úszó-Eb-n a brit Adam Peaty saját világcsúcsát megdöntve nyerte meg a százméteres mellúszást. A 23 éves sportoló maga is alig hitt a szemének, amikor a célba érkezés után a kivetítőn 57.00 másodpercet látott a neve mellett, s mint később a versenybizottság hivatalos helyreigazításából kiderült, nem is ez volt a végleges időeredmény. Szombaton egy technikai hibának „hála” egytizedes lemaradásban volt az időmérő rendszer, így Peaty 57.10-es eredménnyel zárt, amely még így is három ezreddel gyorsabb a világ eddigi legjobb úszásánál.