2024. július 21., vasárnap

Gaudeamus igitur…

Május vége általában a ballagásról szól. A középiskolások várva várják ezt a pillanatot az életükben, és valószínű, hogy júniusban ugyanez a helyzet az általános iskolákban is. A diákok mellett a tanároknak és a szülőknek ugyancsak meghatározó élmény ez az esemény.
A múlt héten az újvidéki Mihajlo Pupin Villamossági Szakközépiskolában, a felújított díszteremben újból felcsendültek a már jól ismert ballagási ének sorai: Gaudeamus igitur, iuvenes dum sumus…Együtt énekeltük a kórussal ezt a csoda szép dalt, hiszen búcsúztatni jöttünk egy újabb generációt. 
Mint tudjuk, minden ballagás amennyire szép, annyira fájdalmas, bizonyos értelemben szomorú is lehet. A tanulóknak öröm, felszabadulás, hisz ezt várták már nagyon régóta. A szülőknek büszkeség, hiszen gyermekeik egy új életszakaszhoz értek, ahol már nem az iskola szabja meg a korlátokat, szabályokat, hanem maga a nagybetűs ÉLET. A biztos pont, amely eddig meghatározta az életüket, az iskola, a barátok, az osztályközösség, a tanári kar egyre messzebb kerül tőlük…
A jövőben már nem egy matekdolgozat miatt kell aggódniuk, vagy elfogadható füllentést kell kitalálniuk, hogy miért nem készültek aznap… Sorolhatnánk a kifogásokat, de minek? Mindannyian voltunk diákok, mi is átéltük ezeket az iskolás huncutságokat. 
A sikeres érettségi után egyesek továbbtanulnak, míg mások munkába állnak. Mindenki a saját tudása, terve, vágya szerint tervezi meg a jövőjét. Akármit is választanak, hiszem és tudom, hogy a legjobb belátásuk szerint döntenek majd.
Szeretném, ha a következőképpen gondolkodnának a jövőben:
„Ne gondold azt, hogy ami neked nehezedre esik, az emberileg lehetetlen. Inkább úgy fogd fel, hogy ami emberileg lehetséges és megszokott, azt te is elérheted.” (Marcus Aurelius)
S mit is kívánhatnék az érettségiző diákoknak? Erőt, bátorságot, kitartást és önbizalmat (optimizmust!). Legyenek álmaitok, vágyaitok, s valósítsátok meg azokat! Merjetek nagyot és sokat álmodni, s ha a sok álmotok közül csak párat tudtok megvalósítani, már akkor is nagy dolgot vittetek véghez.
Legyetek hűek önmagatokhoz, büszkén vállaljátok fel gondolataitokat, életérzéseiteket! Ne legyetek kishitűek és megalkuvók!
„Míg helyes úton jársz, a gonoszok fecsegése ne bántson; / Hogy mit szól rólunk a világ, nem függ soha tőlünk.” (Cato)
S végezetül: legyetek sikeresek és boldogok!