2024. június 14., péntek

Útmutató

Beszámoló a 19. nemzetközi oktatási kiállításról 

A múlt héten tartották meg Újvidéken az Útmutató 19. Nemzetközi Oktatási Kiállítást. A háromnapos rendezvényen számos érdekes program várta az érdeklődőket. 
A Vajdasági Pedagógiai Intézet már évek óta jelen van ezen a rendezvényen. Szombaton először A tisztább és zöldebb iskolákért Vajdaságban elnevezésű rendezvényt tartották meg. A Tartományi Oktatási Titkárság programja a 2009/2010. tanévben kezdődött, a környezetről való gondoskodás tudatosításának elmélyítése, a személyes felelősség fokozása, az oktatási és nevelési intézmények környezetének ápolása és megőrzése, a tisztább és zöldebb környezet megteremtése céljából. A Vajdasági Pedagógiai Intézet hagyta jóvá a fórumot, amely valójában egy szakmai továbbképzési program. Brankica Tabak tartományi településrendezési és környezetvédelmi titkárhelyettes a fő koordinátora.
Danijela Miličić Trebaticki, a nádaljai Bubamara óvoda óvónője, Bojan Radeka, a verseci Vegyészeti-Egészségügyi Iskola tanára, valamint Valentina Momirov, a Banatsko Karađordevó-i Nikola Tesla Általános Iskola tanárnője mutatták be az intézményükben megvalósult sikeres projekttevékenységeket, a gyakorlatban alkalmazható példákat. 
Ezt követően a Szerb Köztársaság Pedagógiai Intézete mutatkozott be. Slađana Tanasić, a Köztársasági Pedagógiai Intézet igazgatónője felvázolta intézetük munkásságát, majd a Vajdasági Pedagógiai Intézet igazgatója, Puskás János üdvözölte a jelen lévő tanárokat, diákokat, ezt követően az intézet munkatársa, Mezei Zsuzsanna mutatta be a Biztonság az interneten – Megelőzés és oktatás elnevezésű projekt eddigi tevékenységeit. Az Üzenet című filmet is megnézhettük. Zagorka Marinković és Tatjana Surdučki pedagógusok is jelen voltak, akik a diákokkal egy érdekes és tanulságos beszélgetést folytattak a film megtekintése után.
Kellemes meglepetés volt, hogy egy csoport diák a Kelet-ilidžai Középiskolai Központból saját költségen és saját szervezésben jött el az oktatási kiállításra.
Itt kell még megemlíteni, hogy a Vajdasági Pedagógiai Intézet ezúttal a Tudásfelmérő matematikából az általános iskolák 1. osztályos tanulói számára című legújabb kiadványát mutatta be, amelynek szerzői: Tilinkó Renáta és dr. Kovács Elvira. Szerkesztette: Kasza Csongor. A szerzők a pedagógusok munkáját szeretnék megkönnyíteni ezzel a kiadvánnyal, amelyben az ellenőrzőket témakörök szerint dolgozták fel az érvényben levő oktatási- nevelési terv szerint. Minden feladatsor végén az elérhető kimeneteleket is felsorolták, hogy könnyebb legyen a tanulók értékelése.
 

Nyitókép: Pillanatkép a beszélgetésről