2024. június 17., hétfő
ÉRDEKES HONLAPOK

Bűntény-rekonstrukció, sorozatok és élőlényhatározók

A néhai japán miniszterelnök, Shinzo Abe ellen tavaly elkövetett merényletnek interaktív honlapon keresztül elkészített rekonstrukciója (https://www.mbs.jp/news/abe0708/graphics/en) kiváló példája annak, hogy milyen sokrétű felhasználási lehetőségei vannak a világhálónak, illetve hogy a hírműsorok hogyan tehetik színesebbé tudósításaikat. Az oldalt ugyanis egy nyugati televíziós csatorna munkatársai készítették el a tragikus esemény bemutatásának a céljából. Az egykori kormányfő ellen elkövetett merényletet különböző szemszögekből követhetjük végig.

***

A múlt század nyolcvanas éveinek óriási filmsikere volt Mel Brooks Világtörténelem című filmvígjátékának első epizódja (History of the World, Part I) és a folytatást is beharangozták, ez azonban soha nem készült el. Legalábbis ezidáig. Most viszont a Hulu tartalomsugárzón, sorozat formájában elérhetővé vált a folytatás, amelyet ez a honlap (https://www.historyoftheworldpartii.com/) is népszerűsít. Az oldalon beletekinthetünk a széria előzeteseibe, a forgatáson történt bakikba stb.

***

Star Trek-rajongók számára igazi csemege a kultikus sorozat szellemi atyjának, Gene Roddenberrynek az archívuma (https://www.roddenberry.com/), amelyen az oldal a sorozatok és filmek legikonikusabb helyszíneit, az űrhajók hídját mutatja be 3D-s modellek formájában, és teszi szabadon bejárhatóvá. A weboldalon – amit a Star Trek: Picard című sorozat harmadik és egyben utolsó évadának a népszerűsítése céljából készítettek el – több tucat űrhajó közül választhatunk, hogy melyik belsejét szeretnénk megnézni. Ezeket időrendi sorrendbe állították, és az Enterprise űrhajó korai verzióitól kezdve a Picardban megismert Enterprise-G-ig bezárólag mindegyiket meg lehet nézni. Az egészben azonban nem is ez a legjobb, hanem az, hogy akár mászkálhatunk is a hídon. A billentyűzet A-S-W-D gombjaival, valamint az egér segítségével nemcsak bejárhatjuk a díszletet, de akár le is ülhetünk a kapitány, a másodtiszt, a kommunikációs tiszt székébe vagy bármely másikba. A közelebbről megnézhető hidak mellett a Roddenberry Archive néhány olyan videót is kiadott, amelyekben a kulisszák mögé kalauzolnak el a készítők. Az egyikben például az összes Enterprise űrhajót bemutatták, amelyekben a híd évadról évadra változott egy kicsit.

***

Gyakran megtörténik, hogy nyaralás, kirándulás közben általunk nem ismert növényekre bukkanunk. Amennyiben szeretnénk tudni, hogy mit is találtunk, androidos okosmobilokra és Iphone-ra is letölthetjük a Pl@ntNet applikációt, amelynek segítségével beazonosíthatjuk a kérdéses növényt. Ugyanezt asztali gépünkön is megtehetjük a https://identify.plantnet.org/hu internetes címen található honlapon. A kérdéses növényt le kell fotóznunk, a képet pedig fel kell töltenünk az oldalra. A honlap Geopl@net (https://identify.plantnet.org/hu/prediction) társoldalán pedig egy téglalapalapú területet kijelölve az oldalon található térképen a szolgáltatáson keresztül megtekinthetjük, hogy az adott területen milyen növényfajok találhatók, illetve mekkora mennyiségben. Ez az alkalmazás az AI-GEoSpecies szolgáltatást használja, amelyet a Pl@ntNet csapat az Európai Kutatói Felhő keretében fejlesztett, és mesterséges intelligencia-algoritmusokon alapul. Az alkalmazás Beta verziós, így nem igazán tökéletes.

***

Nemcsak horgászok, hanem bárki számára hasznos olvasmányok lehetnek a Kapj rá (https://kapjra.hu/) internetes oldalon közzétett szövegek, amelyek segítségével többek között beazonosíthatjuk az édesvízi és a tengeri halakat. E mellett az oldalon halételek készítésével kapcsolatos tippeket, recepteket, halak vásárlásával kapcsolatos tanácsokat is elolvashatunk, de az oldal készítői a gyermekekre is gondoltak. Ebben a szekcióban animációs minisorozatokat és gyermekkiadványokat találunk.