2024. június 17., hétfő
OLVASNIVALÓ

Nyárkopogtató a mozikban

JÚNIUSI FILMBEMUTATÓK

Hihetetlen mennyire múlik az idő. Május és vele együtt az idén eléggé ősziesre sikeredett tavasz is elrepült, és ismét eljutottunk filmmustránk újabb fejezetéhez.

Június első napján érkezik a mozikba a Pókember – A pókverzumon át (Spider-Man: Across the Spider-Verse) című animációs film, amelyben Miles Morales, a népszerű és közismert pókember visszatér. Ismét igazi otthonában, Brooklynban van, újra találkozik Gwen Stacyvel... már jöhetne a nyugis bűnüldözés, de akkor átkerül a multiverzumba, ahol egy csomó pókember van, akiknek az a dolguk, hogy különböző világaikat védjék. Csakhogy a világ békéjének sok és sokféle őrzője nem ért mindenben egyet, és közeleg egy új fenyegetés, amivel mind másképpen szállnának szembe.

Június 8-án a Transformers mozifilm széria újabb, A fenevadak kora (Transformers: Rise of the Beasts) című epizódjára válthatunk jegyet. Ez a film is természetesen ugyanazt az akciódús és látványos formulát hozza, amely világszerte elragadta a közönséget. A mozinézőket a '90-es évekbe röpíti vissza, egy világ körüli kalandba az Autobotokkal, miközben behozza a Transzformerek egy teljesen új fajtáját – a Maximálokat – az Autobotok és az Álcák harcába.

Izgalmasnak ígérkezik Wes Anderson Asteroid City című filmje is Hong ChauTom HanksScarlett JohanssonEdward Norton és Margot Robbie főszereplésével. A film egy fiktív amerikai sivatagi városban játszódik 1955 körül. Ide szervezték meg az ifjúsági csillagász/űrkadét kongresszust, hogy összehozza egy kis baráti és tudományos versengésre a diákokat és a szülőket szerte az országból. Ám a rendezvény programját olyan események szakítják félbe látványosan, melyek megváltoztathatják a világtörténelmet.

Tíz nappal később a Villám (Flash) mozifilmes változatára ülhetünk be a moziba pattogatott kukoricával a kezünkben. A Ben AffleckSasha CalleMichael KeatonEzra Miller és Michael Shannon főszereplésével készült DC képregényverzumban játszódó filmben világok ütköznek össze, amikor a szupergyorsnál is gyorsabb Barry (Ezra Miller) arra használja a szuper erejét, hogy visszafusson a múltba – reméli, hogy ha ott változtat, a jelen is más lesz. Csak a családja sorsát akarja jobbá tenni, a szülein szeretne segíteni, de sajnos, megtörténik, amiért nekirugaszkodott: megváltoztatja a jelent. Egy újfajta valóság csapdájába esik. Ebben Zod tábornok visszatér, és a Föld elpusztításával fenyeget, de nincsenek szuperhősök, akik az emberiség segítségére siethetnének. Ha meg akarja menteni a világot, amiben élt, és vissza akar térni a jövőbe, amit remél, Barrynek futnia kell. És különleges gyorsasága segítségével elő kell kerítenie azokat a szuperhősöket, akik segíthetnek a bajban. De nem pont azokat találja, akikért indult. És nem biztos, hogy az ő önfeláldozása elég hozzá, hogy helyretolja a kizökkent valóságot.

Június utolsó előtti napján egy kedves régi ismerőst köszönthetünk a filmszínházakban az Indiana Jones és a sors tárcsája (Indiana Jones and the Dial of Destiny) című kalandfilmben. A film cselekményét illetőleg annyit lehet sejteni, hogy a nácik egyszerűen sosem fogynak ki az elrablásra váró történelmi ereklyékből, Indiana Jones pedig mindig ott van, hogy megállítsa őket.