2024. június 14., péntek

Alkalmazások hölgyeknek és amatőr fotósoknak

Mivel közeledik a nemzetközi nőnap, e havi alkalmazásmustránkat nőnapi ajándékként, kizárólag a hölgyek számára hasznos applikáció bemutatásával kezdjük. Az Iphone-kon és Androidos telefonokra is egyaránt letölthető a Hölgynaptár© – nőgyógyászati naptáralkalmazás. A magyar, angol, német, olasz, spanyol és lengyel nyelven is elérhető, ingyenesen letölthető alkalmazás több egy egyszerű menstruációs naptárnál, hiszen a ciklushoz kapcsolódó és egyéb nőgyógyászati tüneteket is monitoroz, emlékeztetőként és a testsúly nyomon követésére is használható. A saját igényeknek megfelelően személyre szabható, azaz a kezdő beállítások során kiválasztható, hogy ki mely funkciókat szeretné használni. A hölgyek kiválaszthatják saját nőgyógyászukat, és ezután az alkalmazásban rögzített menstruációs és nőgyógyászati tünetek kivonata e-mailben közvetlenül továbbítható a szakorvos részére. A Magyarországon forgalomban lévő összes fogamzásgátló tabletta adatbázisát is tartalmazza, mely rendszeresen frissül. A beépített emlékeztetőket ezenkívül mindössze egyszer kell beállítani, az alkalmazás ezt követően automatikusan ütemezi azokat – a fogamzásgátlók esetén az alkalmazási időszaknak megfelelően.

***

Alig két évtizeddel ezelőtt még gondolni sem mertük volna, hogy mobiltelefonunkat az egymással történő beszélgetések és rövid üzenetek küldése mellett bármi másra is használhatjuk majd. Most viszont nap mint nap egy kisebb számítógépet hordozunk a zsebünkben, amit mi újságírók diktafonként, dokumentumszkennerként, fordítógépként és nem utolsósorban fényképezőgépként is nyugodtan használhatunk. Ugyanis manapság már nem kell annyira mélyen a pénztárcánkba nyúlni, hogy megvásárolhassunk egy kiváló beépített kamerával rendelkező okosmobilt. Ezekben már gyárilag is fel van installálva egy alap kamerát kezelő alkalmazás, ezenkívül azonban kis ezer másikat is letölthetünk a készülékünkre. Az Iphone mobilok tulajdonosai számára a legjobbak között van a VSCO fotóalkalmazás, amely kitűnik elegáns és minimalista dizájnjával, és a vele alkalmazható szűrők széles választékával, amelyekkel az általunk lőtt fényképek minőségét javíthatjuk, illetve élénkebbé és fényesebbé tehetjük ezeket. E mellett az alkalmazással meg is szerkeszthetjük fotóinkat és videóinkat. Az alkalmazással RAW formátumú fotókat is készíthetünk. Ha kedvünk van hozzá, a VSCO közösségbe beregisztrálva csatlakozhatunk az alkalmazást világszerte használók népes táborához, ahol megoszthatjuk a képeinket, videóinkat és megjegyzéseket is fűzhetünk a feltöltött fotókhoz, és új követőket is szerezhetünk, arról nem is beszélve, hogy a VSCO korlátlan tárhelyet biztosít a felhasználók számára fényképek, videók és egyéb fájlok tárolására. Az alkalmazás ingyenesen is használható, de ez esetben nem sok opció áll a rendelkezésünkre. Ezért, ha több képszerkesztési lehetőséget szeretnénk, akkor a Plus verzió évi 30, a PRO pedig 60 dollárba kerül. Az alkalmazást Androidos készülékekre is átültették, de sajnos ez meg sem közelíti az eredetileg Iphone-kra szánt alkalmazás kifinomultságát. Helyette, különösen az amatőr Android-felhasználóknak a Cymera nevű alkalmazást merem ajánlani. Ez az applikáció a rengeteg opciójának, így a szűrőknek és „virtuális lencséknek” köszönhetően frissebb és dinamikusabb „kinézetet” kölcsönözhetünk fényképeinknek. A fotózás előtt hét különböző „virtuális objektív” közül választhatunk, a felvételekhez persze használhatunk időzítőt és képstabilizátort is.

Az ezekkel elkészített fényképeinknek több mint húsz különböző szűrő segítségével művészi hatást adhatunk, és számos képszerkesztő eszköz is a rendelkezésünkre áll.

***

Nagy valószínűséggel mindannyiunkkal megtörtént már, hogy hirtelen szükségünk lenne a mobilunkra, azonban nem találjuk, mert letakartuk valamivel, vagy pedig legrosszabb esetben elvesztettük, ellopták tőlünk. Mindegyik helyzetben jól jöhet a Google Készülékkereső szolgáltatása, ami több lehetőséget is kínál a felhasználók számára szorult helyzetükben. Persze kizárólag akkor, ha Androidos mobilunkhoz hozzáadtunk egy Google fiókot, és be van kapcsolva rajta a helymeghatározás, csatlakoztatva van az internethez, és az akkuja is fel van töltve. Okostelefonok mellett táblagépek és okosórák keresésére is használható, ehhez egy másik eszközre, laptopra, telefonra vagy táblagépre van szükség. Böngészőn keresztül vagy a Google Playről letöltve alkalmazásként is elérhető. Konkrétan két módszerrel lelhetünk rá segítségével a mobilunkra: helymeghatározással a Készülékkereső azonosítja, és térképen jelzi az eszköz pontos helyét, megmutatja, hogy milyen hálózaton keresztül csatlakozik az internetre, valamint azt is, hogy hány százalékos az akkumulátor töltöttsége. Hang lejátszásával, már amennyiben a sejtésünk szerint hallótávolságban lehet a telefonunk. Ezzel a funkcióval 5 percen keresztül csörgethetjük meg a mobilunkat, ami pont ugyanúgy játssza majd le a csengőhangot, mintha bejövő hívás lenne rajta – még akkor is, ha egyébként néma üzemmódban van. Amennyiben viszont minden jel szerint ellopták, vagy pedig elvesztettük a mobilunkat, akkor az alkalmazás segítségével zárolhatjuk is azt egy jelszóval és egy PIN-kóddal. Ekkor a szolgáltatás a Google-fiókból is kijelentkeztet, de a helymeghatározás továbbra is működhet. A lezárási képernyőn üzenet vagy telefonszám is megjeleníthető. Ez hasznos lehet, mert így a készülék megtalálója értesíthet bennünket. Ha viszont biztosra akarunk menni, a Készülékkeresővel teljesen le is törölhetjük mobilunk memóriájának a tartalmát, így a személyes adataink, fotóink és üzeneteink sem kerülhetnek illetéktelen kezekbe.