2024. április 25., csütörtök
ÁLLATVILÁG

Kedvenceinket is óvjuk a hőségtől!

A nyári kánikula nemcsak bennünket, embereket, de házi kedvenceinket is alaposan megviselheti, a forró levegő, tűző napsugarak, a kevés árnyék alkalmával kutyáinkra is érdemes fokozottan figyelni. Bundás barátaink lihegéssel és a mancsuk enyhe izzadásával szabályozzák testhőjüket, s ez általában elég is, ám a környezeti hatások megváltozásával, a forróság beköszöntével ez problémássá válhat – ilyenkor nem képesek megfelelően leadni a termelődő hőt, a felhevült állapot pedig könnyedén hőgutához vezethet.

Mi is az a hőguta?

Kutyák esetében akkor beszélhetünk hőgutáról, ha az állat testhőmérséklete hőtorlódás miatt 40 fok fölé emelkedik, ami megzavarja a folyadékháztartást, valamint a szív- és érrendszer, ennek következtében az állat többi szervének zavartalan működését. A hőguta akár életveszélyes is lehet a kutya számára, így különösen fontos, hogy a meleg napokon fokozottan figyeljünk állatainkra. Az alábbi tünetek-tünetegyüttesek megfigyelése segíthet a gyors felismerésben: ha a szokásosnál erősebben és intenzívebben liheg az állat, mozgása bizonytalan, szédeleg, akár el is ájulhat, nyálkahártyái, ínye és nyelve vöröses színű, pupillája tág, nyála sűrű, hány, illetve hasmenése van, valószínűsíthető, hogy hőgutáról van szó. Ha ezeket észleli a gazdi, ajánlatos gyorsan cselekedni!

Hogyan segíthetünk?

Mindenképp forduljunk állatorvoshoz, ám előtte magunk is elsősegélyt nyújthatunk az ebnek. Előbb vigyük hűvös, árnyékos helyre, kínáljuk vízzel, szőrét egész a bőrig nedvesítsük be hideg – de ne jéghideg – vízzel. Semmiképp se takarjuk le nedves törölközővel az állatot! Az állatorvoshoz vezető úton feltétlenül kapcsoljuk be a légkondicionálót az autóban, vagy sötétítsük be az összes ablakot. A kutyát akkor is érdemes megmutatni az állatorvosnak, ha sikerült lehűteni és a tünetek enyhültek, hiszen csak a szakember tudja megítélni, hogy mekkora bajt okozott a hőguta az állat szervezetében, és ennek megfelelően be tud avatkozni, ha szükséges. Érdemes megemlíteni, hogy az emberekkel ellentétben a négylábúaknál napszúrás – amit az agyhártya túlhevülése okoz – sokkal ritkábban fordul elő, mint hőguta.

Fontos a megelőzés

Akárcsak az emberek esetében, a kutyáknál is könnyebb megelőzni, mint orvosolni a kialakult állapotot. Ügyeljünk arra, hogy az eb ne legyen sokáig a tűző napon, a déli órákban inkább a hűvösben pihenjen, mindig legyen számára elérhető elegendő friss ivóvíz. A nagyobb fizikai megterhelést, sétát, játékot időzítsük inkább a kora reggeli vagy az esti órákra, és ami a legfontosabb: soha ne hagyjuk kedvencünket az autóban melegebb időben! Ha van lehetőségünk, vihetjük úszni a kutyát, ám ezt se a déli kánikulában tegyük!

Ügyeljünk a tappancsokra!

A kutya mancsa nagyon érzékeny terület, és a nyári melegben kifejezetten sérülékennyé válik. A forró talajon, különösen az aszfalton vagy a betonon, de akár a homokban is már néhány perc alatt komoly égési sérüléseket szerezhet az állat. A legtöbb nyári sérülést a forró talaj okozza, a talppárnák ilyenkor vörössé, duzadttá, érzékennyé, akár hólyagossá is válhatnak. Különösen veszélyes, ha a fürdés után a forró aszfaltra visszük a kutyát! A víz felpuhítja a bőrt, így sokkal sérülékenyebbé válik a terület. Ha bekövetkezett a baj, a lehető leggyorsabban részesítsük elsősegélyben a kutyánk lábát: tisztítsuk meg hideg vízzel, majd tegyünk rá hűsítő borogatást. Érdemes bekötni az érintett tappancsot, és ha ezt nem engedi, akkor próbáljunk rá zoknit húzni – ezzel megakadályozhatjuk, hogy a kutya állandóan nyalja a sebet. A gyógyulás időszaka alatt tartsuk tisztán a területet. Állatorvosnak akkor mutassuk meg, ha mélyebb sérülést látunk. A nyári meleg gyakran a kedvenceink életét is megnehezíti, ezért ügyeljünk rájuk ilyenkor is!