2024. június 24., hétfő
SZÓFIGYELŐ

Vajkrém

A vajkrém szó először 1910-ben bukkant fel a Kárpát-medencében, amikor Mikolits (más forrás szerint Nikolic) Emil, az 1901-ben alapított nagybecskereki Angyal gyógyszertárban működő gyógyszerész Párisi vajkrém elnevezéssel meghonosította egy francia egyetemi tanár készítményét (Paris Lile Premorneres Cie Mauberie). Annyit tudhatunk meg róla a korabeli sajtóból, hogy „ártatlan” (nyilván ártalmatlan) anyagokból készült kenőcsről van szó. 1932-ben a Dunántúl c. lap a 30 fillérbe kerülő Dán vajkrémről mint a legjobb kézfinomítóról számol be.

A huszadik század harmadik évtizedének derekától cukrászati fogalomként jelenik meg a vajkrém főnév. A vajkrémet torták bevonásához és töltéséhez használják: A masszát milánói vajkrémmel töltjük (Magyar Sütők Lapja, 1926); Kihűlt tésztára kenjük, összesodorjuk, tetejét vajkrémmel megkenjük (Pesti Hírlap Vasárnapja,1931); Ha kihűlt, hármat-hármat tojásos vajkrémmel összeragasztunk, csokoládéöntettel bevonjuk és apróra vágott tisztított pisztáciával beszórjuk (Gosztonyi Ádám: A csillagok útja, Új Idők, 1934); Kemény habja, ha megsült, rumos vajkrémmel vagy tejszínhabbal töltjük. (Színházi Élet, 1935)

A vajkrém szó a nyolcvanas-kilencvenes években érte el legnagyobb gyakoriságát. Ebben az időszakban tejipari termékké minősül át a vajkrém. Alapvetően vaj, cukor, tej vagy tejszín keveréke. A friss vaj és a krémes tejföl áll össze laza, könnyed, édeskés krémmé, ez minden szendvics legjobb társa lehet. Íze nem erőteljes, így semleges hozzávalóként használható fel. A különböző vajkrémek általában 40% körüli arányban tartalmaznak tejzsírt, és sok más ízesítő-, illetve adalékanyag is megtalálható bennük. A legalább 80% zsírtartalmú vajat teavajnak nevezzük (ennek különleges minőségű változata a márkázott vaj). A szendvicsvaj mintegy 70% zsírt tartalmaz.

Eleinte főleg natúr (semleges ízű) vajkrémet gyártottak, ezt otthon mindenki úgy ízesíti, ahogy akarja: Újdonsága a karcagi üzemben készülő natúr vajkrém. – Hova tűnt a natúr vajkrém? Nincs mibe tölteni.

Utóbb megjelentek a boltokban a különleges ízű, ízesítésű vajkrémek: zelleres vajkrém, fokhagymás ízesítésű vajkrém, csilis ízesítésű vajkrém, bacon ízesítésű vajkrém, márványsajt ízesítésű vajkrém, magyaros ízesítésű vajkrém, paprikás ízű vajkrém, kapros ízű vajkrém, fagyasztott desszert ízesítésű vajkrém, karamell ízesítésű vajkrém, narancs ízesítésű vajkrém (pálmavajból), vérnarancs ízű vajkrém, vaníliasodó ízű vajkrém, eperízű vajkrém, forró vajas rum ízesítésű vajkrém stb. Egyes gyártók termékeiből lassacskán el-eltűnik a vajkrém, marad a kétes minőségű (savós) szendvicskrém.