2024. június 19., szerda
Szófigyelő

Sportbaleset

Arról olvashattunk az újságban a minap, hogy kisebb sportbaleset érte Olaf Scholz német kancellárt. A kancellár futás közben megbotlott, elesett és zúzódásokat szenvedett az arcán, ezért le kellett mondania néhány találkozóját a hétvégén. A régóta és rendszeresen futó Scholz balesete miatt egy ideig arcának egy részét és jobb szemét takaró kötést visel.

Az olvasó eltöprenghet, hogy miért is mondják sportbalesetnek az ilyesmit, hiszen nem sportolót éri a dolog, és nem is sportolás közben. A jelek szerint amatőr is szenvedhet sportbalesetet, akkor is, ha tevékenysége nem igazán tekinthető sportnak (kocogás, gyaloglás, kerékpározás stb.) Sportbalesetnek számít minden olyan sérülés, amely tágabb vagy szűkebb értelemben vett sportolás közben jól meghatározható időben, helyzetben, egyszeri külső hatás eredményeképpen következik be: zúzódás, szakadás, törés, horzsolás, rándulás stb. Legtöbbször az izmok és a szalagok sérülése fordul elő.

Az át nem melegedett izmok könnyebben sérülnek, azok pedig, amelyeket alapos mozgatással felkészítünk, sokkal rugalmasabbak. A lehető legpontosabban tanuljuk meg az adott sport alapmozgásait, lépéseit, és hogy miként tudjuk biztonságban tartani a sportolás során használt izmainkat, ízületeinket. Ha futunk, legalább olyan fontos, hogyan tartjuk a karunkat, a vállunkat és a felsőtestünket, mint az, hogy a bokánk, a térdünk hogyan áll.

A sportbaleset főnév már az I. világháború előtt is megvolt a magyar szókészletben, de igen ritkán használták. A húszas-harmincas években felkapottá vált, ugyanis abban az időben elszaporodtak az ilyen balesetek. Az is közrejátszott a sportbaleset szó terjedéséhez, hogy a korabeli újságok rendszeresen közöltek aktuális baleseti statisztikát: Annál nagyobb a sportbalesetek száma. – A téli sportok startjával a sportbalesetek is megszaporodtak. – Vasárnap több sportbaleset történt a fővárosban. – A közeli hegyekben igen sok sportbaleset történt a nagy hideg következtében. – Alaposan megsoványodva és bizonyára valami sportbalesetből kissé sántikálva érkezett meg tegnap. – A vizsgálat az újabb sportbaleset ügyében megindul. – Az így előálló ideges állapot számos sportbalesetnek volt már az oka. – A téli örömökhöz a téli sportbalesetek is hozzátartoznak.

A negyvenes és a nyolcvanas évek között alábbhagyott a sportbaleset főnév gyakorisága. Az utóbbi évtizedekben ismét kedveltté vált ez a szó, feltehetően azért, mert sok olyan személyt ér baleset, aki nem hivatásszerűen foglalkozik sporttevékenységgel, testedzéssel, gyógytornával stb.