2024. június 22., szombat
SZEPTEMBERI FILMMUSTRA

És itt az ősz, itt van újra…

A mozinak a halálát többször megjósolták már. Először a televízió megjelenésekor kongatták meg egyes filmesek a vészharangot, majd pedig a képmagnók, most pedig az internetes tartalomszolgáltató platformok megjelenése után kiáltottak farkast sokan. De ahogyan a színházi színtér sem omlott össze a játékfilmek megjelenését követően, úgy a mozi iránt sem csökkent túlzottan az érdeklődés. Ennek az egyedüli oka pedig az, hogy a közösségi élmény létszükséglet. E mellett, ahogyan közeledik az év vége és hűvösödik az időjárás, az olvasás mellett nincs jobb szellemi kikapcsolódás a filmnézésnél. Az persze már más tészta, hogy legalább is térségünkben lehetne mit fejleszteni a mozihálózaton, illetve magán a filmnézési szokásainkon is. No de a meddő agyalás helyett nézzük, hogy milyen filmeket is kezdenek el vetíteni a mozik, illetve az internetes tartalomsugárzók az előttünk álló hónapban. Szeptember 7-én kezdik el vetíteni a mozik Nia Vardalos Bazi nagy görög lagzi 3. (My Big Fat Greek Wedding 3) című filmvígjátékot, amiben a Portokalos család, akinek a tagjai családegyesítésre Görögországba utaznak egy szívmelengető és fergeteges kirándulás keretében. Egy héttel később kerül a mozikba Julien Sandrel

A csodák könyve (port.hu)

A csodák könyve (port.hu)

A csodák könyve (La Chambre des merveilles) című bestseller regényének filmváltozata. Egy gyerekét egyedül nevelő anya élete fenekestül felfordul, amikor a 12 éves fia egy balesetet követően kómába esik. Az édesanya a srác holmijai között rátalál egy világvége listára, amiket a fiú az életében szeretett volna teljesíteni. Az anya hirtelen ötlettől vezérelve útra kel, hogy Franciaországtól Japánig a világ különböző pontjain élete kalandját élje át, és szentül hiszi, hogy ha teljesíti a lista feladatait, fia is felébred a kómából. A feladatok igazi önismereti úttá válnak, ahol az anya rádöbben az élet igazi szépségeire, és arra, hogy csak az igazán fontos dolgok számítanak. A magyarországi mozik ugyanezen a napon kezdik el vetíteni a Kempf Márta Anna Varrat című dokumentumfilmjét. Az egészestés doku a tetoválás, azon belül a magyar tetoválás történetéről, múltjáról, jelenéről és lehetséges jövőjéről szól. A film vizsgálja, hogy a tetoválás miképp vált az alacsonykultúrából kiemelkedve önálló művészeti ággá.

A Varrat plakátja (IMDb)

A Varrat plakátja (IMDb)

Az alkotásban több tucat ismert tetoválóművész és szakember beszél a tetoválás egyedi világáról, pszichológiájáról, szociológiai hátteréről. A szakemberek mellett több híresség és celeb is megszólal a filmben, csakúgy, mint nemzetközi hírű külföldi zenészek. Az akciófilmek kedvelői a Feláldozh4tók (Expend4bles) című filmnek örülhetnek, amiben a veterán akciófilmszínészek (Jason Statham, Dolph Lundgren, Randy Couture és Sylvester Stallone) alkotta zsoldoscsapat ifjú titánokkal (Curtis “50 Cent” Jackson, Megan Fox, Tony Jaa, Iko Uwais, Jacob Scipio) áll össze.