2024. május 26., vasárnap

Nemcsak versengésre, hanem együttműködésre is buzdít

A felnőttek körében is egyre nagyobb népszerűségnek örvend a hagyományos társasjátékozás

Valószínűleg sokan azt gondolják, hogy a társasjátékok elsősorban a gyermekeknek valók, számukra kínálnak kiváló szórakozási lehetőséget, az utóbbi években azonban a felnőttek körében is mind nagyobb népszerűségnek örvendő hobbivá nőtte ki magát ez az aktív, játékos szórakozási forma. A társasozás ugyanis sokkal több, mint játék: egyszerre relaxál, ellazít, fejleszti a különféle készségeket és bővíti a tudást is. A társasjátékok ugyanis azon túl, hogy fejlesztik a koncentrációt, a kognitív készségeket, a logikát, a verbális kommunikációt és a megfigyelőkészséget, indirekt módon tanítanak is, ráadásul a műveltségnövelő szerepük sem elhanyagolható.

A modern társasjátékok egyik legerősebb pozitív hatása, hogy nemcsak a versengésre buzdítanak, hanem együttműködésre is ösztönöznek, sokak számára minőségi együtt töltött időt, értékes hobbit, párkapcsolat-erősítő programot jelentenek ebben a felgyorsult világban. A játékasztal mellett a játékosok egymásra és önmagukra egyformán figyelnek, a közös játékélmény pedig mindenkinek örömet szerez. A társasjátékok mindemellett remek önismereti terepet is nyújtanak, ahol rengeteget tanulhatunk önmagunkról. Megtudhatjuk például, hogyan éljük meg a vereséget, mennyire vagyunk logikus gondolkodásúak vagy érzelemvezéreltek, és milyen típusú (konfrontatív, kompetitív vagy inkább kooperatív) játékok állnak hozzánk a legközelebb. A játékokat éppen ezért a pszichológia területén is sikerrel alkalmazzák, hiszen remek segítséget nyújthatnak a lelki elakadások és a különféle nehézségek oldásában vagy esetleges továbbmozdításában is.

Vannak események, ahol játékmesterek segítik a játékosokat (Kancsár Izabella felvétele)

Vannak események, ahol játékmesterek segítik a játékosokat (Kancsár Izabella felvétele)

A péterrévei Ifjúsági Klubban 2019 óta hétvégente rendszeresen összejönnek a társasjátékok kedvelői, akik mintegy kétszáz játék közül válogathatnak. A helyiek mellett a környező településekről is érkeznek baráti társaságok, társasjáték-klubok képviselői, akiknek az életében igen fontos szerepet töltenek be a modern társasjátékok, mondhatni, a hobbijukat, a szenvedélyüket képezik. Szabó Attila, a péterrévei székhelyű Vajdasági Társasjáték Klub elnöke szerint napjainkban a társasjátékozás aranykorát éljük.

– Minden évben globálisan öt-hatezer új társasjáték jelenik meg, ami azt jelenti, hogy óriási a kínálat, amelyben valóban mindenki talál magának megfelelőt. Mint ahogy minden más, a társasjátékok világa is rengeteget fejlődött az elmúlt években. A koronavírus-világjárvány ideje alatt be voltunk zárva, és a tapasztalatok azt mutatják, hogy nagyon sokan újra felfedezték maguknak ezt a csodálatos hobbit, és még többen kezdtek el újra társasjátékozni. Egyre több emberen veszem észre, hogy szeretne egy kicsit kiszakadni a technika világából, és keresi a lehetőségeket a barátkozásra, a beszélgetésre. Ahogyan a neve is mondja, a társasjáték egyik legfőbb sajátossága, hogy társaságban vagyunk, nagyon fontos részét képezi a közösségi szellem. Kiváló kikapcsolódási lehetőség, mindenkinek ajánlom, azt viszont el kell mondani, hogy sokszor nem tekinthető olcsónak ez a hobbi, és esetenként több oldalas játékszabályzaton kell magát átrágnia az embernek. Ezért érdemes megkeresni a helyi társasjáték klubokat, ahol az új társasjátékokon keresztül új embereket lehet megismerni, valamint érdemes eljárni olyan eseményekre is, ahol játékmesterek segítenek megtanulni a szabályokat – magyarázta Attila, akinek elmondása szerint a társasjátékok világa két alapvető részre oszlik, az „ameri” és az „euró” játékokra. Az ameri játékok inkább történetalapúak, és fontos szerepet játszik bennük a dobókocka, míg az euró játékok inkább taktikusabbak, és jobban kiszámítható, ki hány ponttal nyer. Ezenkívül léteznek különféle szerepjátékok, partijátékok, családi- és stratégiai játékok, valamint wargame-ek is, az utóbbiaknál egy terepasztalon, műanyag figurákat tologatva csatáznak a játékosok. Vannak kooperatív játékok, ahol egymást segítve játszanak a játékosok egy közös cél elérése érdekében, illetve kompetitív játékok is, amikor egymás ellen teszik ezt.

Balda Róbert egyik nagy kedvence a Warhammer 40,000 (Kancsár Izabella felvétele)

Balda Róbert egyik nagy kedvence a Warhammer 40,000 (Kancsár Izabella felvétele)

Az adai Balda Róbert két éve jár a péterrévei Ifjúsági Klub társasjátékos programjaira, saját bevallása szerint az ún. partijátékokat kedveli a leginkább.

– Játék közben a hangulat elsősorban attól függ, hogy éppen mit játszunk. Én nem igazán szeretem a több órán át tartó, gyűjtögetős társasjátékokat, számomra az ilyen játékok egy idő után unalmasakká válnak. A partijátékokat kedvelem a legjobban, azok közben mindig jókat nevetünk és igen jól szórakozunk. Ezek általában gyors lefolyású ügyességi- vagy reflexjátékok. Nekem ezek közül a kedvencem a Cica, pizza, taco, gida, sajt. Ez a társasjáték egyszerű szabályú, pörgős, zsebre vágható partijáték, amely nagyobb társaságoknak is kiváló. A játékosok sorban csapják fel a kártyáikat, miközben ki kell mondaniuk a soron következő szót. Ha egyezik a kártya a szóval, vagy különleges kártya jelenik meg, akkor azonnal reagálniuk kell, és végül a leglassabbnak kell elvinnie az összes kártyát. Ez a játék a koncentrációt és a reflexeket is fejleszti. Otthon három játékom van, ebből kettő partijáték, a harmadik pedig a Warhammer 40,000: Leviathan. Ez a legkomolyabb a három közül, jómagam is csak nemrég szereztem be. Ez egy 36 éves múltra visszatekintő társasjáték, amelyet egy angol cég gyárt. A wargame-ek egyik képviselője, háborús játék, amelynek során seregek harcolnak egymás ellen. A játéknak körülbelül az 50 százaléka modellezés, a megvett modelleket össze kell rakni, ragasztani, mágnesezni kell, aztán mehet a festés, ahogy az ember akarja, tehát a játék 50 százaléka modellezés, a maradék 50 százalék pedig maga a játék része. Itthon körülményes a beszerzése, Magyarországon viszont már jóval könnyebben hozzá lehet jutni – hangsúlyozta Róbert, aki egyetértett azzal, hogy napjainkban a felnőttek körében is egyre népszerűbb a társasjátékozás.

Györe István is szívesen társasozik (Kancsár Izabella felvétele)

Györe István is szívesen társasozik (Kancsár Izabella felvétele)

A péterrévei, háromgyermekes Györe István egy évvel ezelőtt még csak a Gazdálkodj okosan!-t ismerte, egy ajándékba kapott társasjátéknak köszönhetően azonban csakhamar meghatározó jelentőségű családi szórakozássá vált náluk a társasozás.

– Körülbelül egy éve járok el a helyi Ifjúsági Klubba társasjátékozni. Eddig mintegy 12–13 különböző játékot ismertem meg, főként a harcias és a stratégiai játékokat kedvelem. Van néhány saját játékunk otthon is, amelyeket a feleségemmel kettesben is szoktunk játszani. A nagyobbik kislányunk most már hétéves, úgyhogy most már ő is tud ezt-azt játszani, ezért igyekszünk úgy vásárolgatni, hogy inkább családi típusú játékaink legyenek, amelyekbe már ők is be tudnak kapcsolódni – mondta István, hozzátéve, abban bízik, hogy a későbbiekben a gyermekeik is hasonló szenvedéllyel viseltetnek majd a társasjátékozás iránt, mint ők maguk.

A szintén péterrévei Németh Imre több mint két éve tagja a Vajdasági Társasjáték Klubnak. Elmondása szerint a társasozás igazi örömforrás, amelynek számottevő közösségépítő szerepe is van.

– Még a középiskolában, úgy öt-hat évvel ezelőtt ültünk le először egy komolyabb társasjátékkal játszani, mégpedig a Dungeons & Dragons szerepjátékot. Ez volt az első olyan társasjáték, amellyel aktívan kezdtünk el játszani, és csak ezután csöppentem bele később Szabó Attilán keresztül a társasjátékok igen izgalmas világába. Nagyon szeretem a partijátékokat, amelyek pörgősek, egyszerűek, hangosak, és jókat lehet közben viccelődni, nevetni. Leginkább azonban a szerepjátékokért vagyok oda, amelyek során a saját képzeletünkre és a saját tudásunkra kell alapoznunk játék közben. A helyi Ifjúsági Klubban játékmesterként is tevékenykedek. Sokféle emberrel találkoztam már, sokan úgy állnak hozzá, hogy számukra nehéz a játék, és el sem akarják kezdeni. Játék közben sokan el tudják veszíteni a türelmüket, de ezért jók például a partijátékok, amelyek esetében tíz percben össze lehet foglalni a játékszabályokat, és aztán nagyjából ugyanennyi idő alatt le is lehet játszani egy-egy játékot. Itt, Péterrévén vannak fiatalok, akik rendszeresen eljárnak a klubba, ők főként középiskolások, ugyanakkor vannak köztük általános iskolások is – fogalmazott Imre, aki örömének adott hangot annak kapcsán, hogy mind többen kezdenek el társasjátékozni, hiszen – mint mondta – maga is mindenkinek ajánlja ezt a kikapcsolódási formát, hiszen amellett, hogy tartalmas közös időtöltést jelent, kiváló lehetőséget kínál a különféle készségek fejlesztésére, mint például a beszédkészség, a logika, az előre tervezés, fejleszti a konfliktuskezelést, az önismeretet, sőt csapatépítő erővel is bír.

A társasjátékozás az egyik legjobb kikapcsolódási lehetőség, véli Bera Izabella, akinek a kezdeményezésére több mint egy évvel ezelőtt szerveztek először társasjáték estet Zentán a Rin-Tin-Tin klubban. Azóta minden csütörtökön 18 órakor jönnek össze a társasjátékok kedvelői.

– A kezdeményezésünkhöz bárki csatlakozhat. Eljön a klubba, és ha megtetszik neki, egyszerűen leül az egyik asztalhoz játszani. Összeülünk és társasjátékozunk. Fiatalabbak és idősebbek egyaránt, közel húszan vagyunk minden csütörtökön. Az, hogy ki mennyi idő alatt sajátítja el a játékszabályokat, magának a játéknak az összetettségétől függ. Van, amit két perc alatt el lehet magyarázni, ugyanakkor akadnak olyanok is, amelyeknél még a második alkalomkor is bújjuk a szabálykönyvet. Nekem személy szerint nincs kedvencem, nagyon sokféle játék van, szinte mindegyiket szeretem kipróbálni. A szüleimmel is nagyon sokat kártyáztunk, a römikártya mindig ott volt az asztalon, sőt még a családi nyaralásokra is vittük magunkkal. Volt egy-két társasjátékunk is. Ma már jóval több van otthon is, köztük régebbiek és újabbak is, amelyeket kivétel nélkül nagyon élvezek – fejtette ki Izabella, aki szintén mindenkinek ajánlja a társasjátékozást, hiszen – ahogyan fogalmazott – ma már annyiféle játék létezik, hogy valóban mindenki találhat köztük olyat, amelyik igazán elnyeri a tetszését.

A Villamosdilemma is népszerű társasjáték a felnőttek körében (Kancsár Izabella felvétele)

A Villamosdilemma is népszerű társasjáték a felnőttek körében (Kancsár Izabella felvétele)

Napjaink legsikeresebb társasjáték-tervezőinek nincs könnyű dolga, hiszen egy-egy sikeres játékmechanizmus megszületésekor gondolhatnak ugyan valamiféle hangulatra, a bábuk, kártyák, figurák, pénz, kincs vagy egyéb tárgyak felhalmozásának és cseréjének sajátos ritmusára, esetleg egy különleges játékkörnyezetre, mindezeket az elképzeléseket azonban igen könnyen felülírhatják az éppen aktuális társasjáték-trendek. A mai társasjátékok egyik legnagyobb értéke ugyanis egyebek mellett éppen az, hogy színes világokba, történetekbe repítik el a játékosokat. A társasjátékozást hobbiként űző felnőttek ugyan egyre szélesebb körben játszanak különféle, olykor igen összetettnek tűnő stratégiai játékokat is a könnyedebbnek számító partijátékok mellett, a bővülő társasjáték-kínálatban azonban valójában szinte minden irányzat hasonló erőteljességgel képviselteti magát, és talán éppen ez adja meg a kínálat végtelen sokszínűségét és szerteágazóságát.

Nyitókép: A társasjátékozás jó lehetőség a barátkozásra, a kikapcsolódásra (Kancsár Izabella felvétele)