2024. április 14., vasárnap

Folyamatosan fiatalodó és fejlődő vállalkozás

Húszéves a szabadkai Masterplast YU Kft.

Egy családi ház életteréből indult el egy fővel a szabadkai Masterplast YU építőanyagokat forgalmazó és gyártó kft. húsz évvel ezelőtt, amely mára több gyárat, megannyi raktárt működtet, és 800 alkalmazottat foglalkoztat. A jubileumát ünneplő vállalat igazgatójával, Bunford Tivadarral beszélgettünk a kezdeti nehézségekről, a kihívásokról, és arról a pályáról, amelyet időről időre díjakkal és elismerésekkel jutalmaznak.

Hogyan kezdte meg a Masterplast szerbiai működését?

– A Masterplast csoport 1997-ben mint építőipari nagykereskedő vállalat mindössze 5–6 termékkel indult, és mondhatni a nulláról kezdtük. Amikor megismerkedtem a két alapítóval, Tibor Dáviddal és Ács Balázzsal, már megvolt a szlovákiai és romániai leányvállalat, a horvát vállalattal pedig együtt nyitottunk. Építőipari szigetelőanyagok kereskedelmével foglalkoztunk, és akkor még gyártásról nem volt szó. 2008-ban kerültünk először abba a helyzetbe, hogy nagyobb volt a kereslet a termékeinkre, mint a kínálatunk, jobban mondva a gyártócégek egyes termékekből nem tudták teljesíteni az igényeinket. A leányvállalati vezetőkkel összeülve úgy határoztunk, hogy Szerbiában alakítsunk ki elsőként egy gyárat, és már 2008 tavaszán megszületett a döntés az üzem megépítéséről. Felépült egy 5500 négyzetméteres csarnok, melybe német technológiát építettünk be. Ez 12 éve hiba és megállás nélkül, német precizitással működik. Rutint szerezve a gyártás területén, másfél évvel később elindítottuk a hálós élvédő gyártását egy kisebb üzemben. Ebben az időszakban történt, hogy az Európai Unió, védelmezve az európai gyártókat, bevezetett magas védővámot az általunk is forgalmazott üvegszövethálóra, melynek származási országa a Távol-Keleten keresendő. Így az Európai Unióban működő leányvállalataink üvegszövet-ellátása kérdésessé vált. Ez fejtörésre adott okot a számunkra, hiszen nagy érvágás lett volna, ha ez a nagyon fontos termék kikerül a portfóliónkból. Rövid töprengés után úgy döntöttünk, hogy szintén itt, Szabadkán belevágunk a termék gyártásába. Nem sokat haboztunk, repülőre ültünk és meglátogattuk a távolkeleti beszállító partnereinket. Próbáltunk minél több tudást magunkba szívni az üvegszövetgyártás tudományából, és hazatérésünk után megrendeltünk 25 db szövőgépet és a hozzájuk tartozó technológiai elemeket. Kollégáimmal sokat kísérleteztünk, hogy piacképes terméket állítsunk elő, a nem titkolt célunk az volt, hogy európai minőséget kínai áron tudjunk gyártani. Ezen törekvésünkben köszönet illeti a szerb és a magyar kormányt egyaránt, hiszen mindkét fél hathatósan támogatott bennünket ebben az elmúlt hat évben.

Bunford Tivadar (Fotó: Molnár Edvárd)

Bunford Tivadar (Fotó: Molnár Edvárd)

Gyártócsarnokokat építettünk, gépeket és szállítóeszközöket vásároltunk, a fejlesztéseknek köszönve munkatársaink száma exponenciálisan bővült, növekedett. Mára a Masterplast család több mint 800 tagot számlál. Így nemzetközi viszonylatban is jelentős tényezővé váltunk az üvegszövetgyártás műfajában, jelesül Európában a második, világszínvonalban pedig a harmadik legnagyobb üvegszövetgyártó üzem vagyunk.

Az elmúlt 20 évben számos díjat, elismerést tudhat magáénak a vállalat és a vezetője is. Hogyan élte meg ezeket a cégvezetés?

– A környezet is felismerte, illetve elismerte a tevékenységünket, így a Vajdasági Gazdasági Kamarától 2016-ban a díjazott vállalatok között volt a szabadkai Masterplast YU Kft. is.

Európában a második, világszínvonalban pedig a harmadik legnagyobb üvegszövetgyártó üzem (Fotó: Molnár Edvárd)

Európában a második, világszínvonalban pedig a harmadik legnagyobb üvegszövetgyártó üzem (Fotó: Molnár Edvárd)

2013-ban a Limes Press által megrendezett a Sikeres szerbiai vállalkozók tanácskozásán kiosztották a legsikeresebb vállalkozók számára odaítélt díjakat, melyen a Legjobbak a legjobbaknak elnevezésű díjat nekem ítélték oda. 2020-ban a Prosperitati Alapítvány és a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága által támogatott mentorprogramjának első ciklusa utáni gálaesten A legelhivatottabb mentor elismerését vehettem át. Ezekre nagyon büszke vagyok, de mindig közös elismerésként éltem meg, amit a munkatársaimmal együtt értünk el. Körülbelül 25–30 meghatározó vezető munkatársam van, akikkel nap mint nap megosztjuk az örömöket és a gondokat, valamint próbáljuk tartani a helyes irányt. A legszűkebb menedzsment hat tagból áll. A gazdasági és pénzügyi osztályt a feleségem, Bunford Rozália vezeti, a logisztikai osztályt Szabó Cibolya Gábor, a gyártást pedig Nagy Palóc Ákos felügyeli. A fejlesztésekért Grubanov Siniša felel, a kereskedelmi osztályt pedig az idősebbik fiam, Bunford Olivér irányítja, és jómagam vagyok ennek a grémiumnak a hatodik tagja. Nagyon fontosnak tartom, hogy egy olyan vállalat legyünk, ahol a munkatársak is tudnak fejlődni és ahol a fiatalok megtalálhatják a biztos jövőjük zálogát. Példaképpen a logisztikai igazgatónk egy nagyon tehetséges fiatalember, aki az egyetemet befejezve rakodómunkásból lett igazgató.

Igyekeznek minél jobb, minél szerethetőbb munkakörülményeket biztosítani (Fotó: Molnár Edvárd)

Igyekeznek minél jobb, minél szerethetőbb munkakörülményeket biztosítani (Fotó: Molnár Edvárd)

Kitartó munkájának köszönve a logisztikánk legendássá vált a szerbiai tüzépesek körében. A szabadkai Masterplast Szerbia bármelyik pontjára 48 órán belül ki tudja szállítani a megrendelt árut. Ezenkívül naponta mintegy 17 teherautónyi sztiroportábla utazik át a szerb–magyar határon, ellátva ezzel a magyarországi tüzépek egy jelentős hányadát, ez sem kis teljesítmény, ismerve a határhelyzetet. De mondhatok egy másik példát is, ugyanis a gyártási igazgatónk egy 24 éves fiatalember. Ő a Szabadkai Műszaki Főiskoláról került hozzánk, és odaadó munkájának és tehetségének köszönve rövid időn belül kiérdemelte ezt a fontos pozíciót. Nagyon boldog vagyok, hogy ezek a fiatalemberek ide jöttek hozzánk, és hogy ilyen érettek, tehetségesek, tanulnak és akarnak fejlődni. Folyamatosan igyekszünk fiatalodni vagy fiatalosnak tűnni, és megfelelni a mai modernkori munkavállalói elvárásoknak.

Hogyan alakul most az építőipar piaca?

– Az utóbbi időben Szerbiában egyre élénkül az építőanyagpiac, az Európai Unióban pedig már hosszú évek óta mondhatjuk, hogy virágzik. A legkeresettebb termékeink a sztiropor, az üvegszövet, a gipszkarton profilok és a tetőfólia. Szerbiában ezekkel a termékekkel dobogós helyen vagyunk. A folyamatosan ingadozó nyersanyag- és építőipari árak mellett folyamatosan arra törekszünk, hogy a megszokott minőséget, amennyire csak lehet, versenyképes áron adjuk.

A család minden tagja kiveszi a részét a munkából. Kinek mi a feladata?

– Idővel komoly vezetői csapat csapódott hozzám, elsősorban a családom tagjai vették ki a részüket a munkából. Kicsit úgy is nézünk ki, mint egy családi vállalkozás, mert a legközelebbi hozzátartozóim a cégben fejtik ki tevékenységüket. Az idősebb fiam nyolcadikos volt, amikor elkezdtem ezt a vállalkozást, és nagyon sokat segített. Magyarországról hoztam be az árut, saját szállítóeszközünk még nem volt, a sofőrök nem beszéltek szerbül, így Olivér utazott velük, ő volt a fordító. Első leányvállalatunkat Macedóniában nyitottam, majd az ottani igazgatónk tragikus halála után Olivér vette át a cég irányítását. Pár év sikeres makedóniai „vendégmunka" után cégünk kereskedelmi igazgatójává nőtte ki magát. A kisebbik fiam, Albert, hatéves volt, amikor építőanyag-kereskedő lettem, és ő nagy előszeretettel segített a habkönnyű szigetelőanyagok ki és berakodásában. Ovis korában nagyon büszke volt magára, amikor egy egész kamionnyi polietilén habfóliát egyedül pakolt le. Ő most 25 éves, és az épülőben lévő Styrodur gyárunk vezetője, felügyelve most az építkezést és a gépek beszerzését. A legnagyobb támaszom mégis1986-os házasságkötésünk óta a feleségem, aki amellett, hogy a családunk legnagyobb tartópillére, az elmúlt masterplastos éveink alatt a vállalat pénzügyeit is ugyan olyan huszárosan irányítja, mint az otthoni kasszát.

Naponta mintegy 17 teherautónyi sztiroportábla utazik át a szerb–magyar határon (Archív felvétel)

Naponta mintegy 17 teherautónyi sztiroportábla utazik át a szerb–magyar határon (Archív felvétel)

Mit tanácsolna a fiataloknak? Miért érdemes vállalkozásba kezdeni?

– Amikor én kezdtem, a kilencvenes évek elején, nem voltak kedvezőek a körülmények a magánvállalkozások alapítására, az országunkban akkor uralkodó politikai helyzet miatt. Sok megpróbáltatás ért bennünket. 1998. augusztus elsején hoztam meg azt a történelmi döntést, hogy elbúcsúzom az állami cégtől, amelyben addig dolgoztam. Nem volt egyszerű, olyan érzés fogott el, mintha egy hegytetőn állnék, ahol orkán erejű szél fúj és nincs kapaszkodó. Borzasztó volt. Azóta szerencsére sokkal kedvezőbbek a vállalkozás indításához szükséges gazdasági és politikai körülmények. Ha valakinek van egy kreatív és innovatív vállalkozási ötlete, akkor úgy anyagiakban, mint tapasztalatban is számos támogatási lehetőségre talál itt Vajdaságban is, és már nem kell feltétlenül a szülőföld elhagyásán gondolkodni a megélhetés érdekében. Manapság egy talpraesett fiatal egzisztenciát tud teremteni magának és a családjának is. Én bátorítok minden fiatalt arra, hogy vállalkozzon, próbálja ki és valósítsa meg önmagát.

Mi a siker titka?

– Mindenekelőtt a bátorság, kreativitás és agilitás. Minél több információt kell beszerezni annak érdekében, hogy jól tudjuk elemezni a történéseket, piaci helyzetet, hogy ezekből helyes következtetéseket vonjunk le. A legfontosabb, hogy jó emberek legyünk és ezt a hozzáállást megtartsuk a munkatársaink, az összes dolgozó és a környezet irányába. Nem szabad elfelejtenünk, hogy honnan indultunk és a közösségnek is vissza kell adnunk abból, amit megteremtettünk. És ami állandóan velünk kell, hogy legyen: vevőközpontúság, csapatmunka, állandó fejlődés és felelősségvállalás.

Miért jó a Masterplastban dolgozni? Hogyan lehet az alkalmazottakat motiválni?

– Próbálunk a munkatársaink felé fordulni, hogy minél jobb, minél szerethetőbb munkakörülményeket biztosítsunk. Szeretnénk, ha jól éreznék magukat a dolgozóink, mert akkor tudnak igazán eredményes munkát végezni és minőséget teremteni. Fontos megbecsülni és megtartani az embereket. Nálunk nagyon sok fiatal házaspár dolgozik együtt, és ami büszkeséggel tölt el, az a gyermekek száma. Karácsonykor több mint 200 télapócsomagot osztottunk ki ezeknek a családoknak, és tudomásom van róla, hogy már többen a harmadik gyermekáldást tervezik. Nekem ez a mérőszáma annak, hogy jó úton jár-e a cég. Fontos, hogy biztonságot, megbízhatóságot biztosítsunk a dolgozóink számára, hogy a fizetés időben jöjjön. A bankok tudják, hogy megbízható vállalkozás vagyunk, így gyorsított eljárásban kezelik munkatársaink esetleges hitelkérelmét.

Mik a jövőbeni tervek?

– Szeretnénk munkatársaink igazi második otthonává válni, a szó legpozitívabb értelmében. A jövőben a lehetőségeinkhez mérten szeretnénk napközit létesíteni az itt dolgozók gyermekei számára, hogy ne kelljen a város másik végére vinni a gyermekeiket, hanem itt biztonságban, a közelükben tudhatják majd őket. Nem áll tőlünk távol egy orvosi rendelő megnyitása, valamint meleg étel biztosítása a munkatársak számára. A jóakarat megvan, mindez már csak idő és pénz kérdése. Hála istennek, az építőipar növekszik, nekünk pedig résen kell lenni és lecsapni a kínálkozó lehetőségekre.