2024. április 17., szerda

Visszeresség – Mikor segíthet a kompressziós harisnya?

Hazánkban minden második nő és a férfiaknak egyötöde küzd visszérproblémával, amelyet sokan csak esztétikai tünetként kezelnek. Becslések szerint a harminc és ötven év közöttiek tizedét érinti ez a probléma, míg a hetven év felettiek esetében minden második embernél észlelhetőek a visszérbetegség tünetei.

Mi hajlamosít visszerességre?

A visszérbetegség kialakulásához – a genetikai tényezők mellett – a mindennapos szokásaink is nagyban hozzájárulnak: életmódunk, az álló- és az ülőmunka, a dohányzás és a mozgáshiány csak néhány hajlamosító tényező a sok közül. Ide sorolhatjuk még a magassarkú, a kényelmetlen és szűk cipők viselését, az elhízást, sőt, a várandósság, valamint a lúdtalp is növeli a visszerek kialakulásának kockázatát.

Hogyan alakul ki?

Akár már serdülőkorban észlelhetők a visszérbetegség első tünetei, főleg azoknál a fiataloknál, akik családjában öröklődik a visszerességre való hajlam. Kezdetben csak néhány milliméteres, a bőrön éppen csak látható vénák észlelhetők, majd ezután tipikus tünet a nehézláb-érzés, amely leginkább hosszabb ideig tartó állás vagy megterhelés után jelentkezik. Ezt szúró, égető érzés, izomgörcsök kísérhetik, valamint gyakori tünet még a láb dagadása is.

A visszér kezdetekben csak esztétikai problémaként jelentkezik, amely enyhébb tünetekkel jár, emiatt sokan nem törődnek a megfelelő kezelésével. A vénák kitágulásában kulcsszerepe van a vénabillentyűk elégtelen záródásának. A nem záródó billentyűk nem tudják megfelelően pumpálni a vért, emiatt megnő a nyomás a szívtől távolabbi érszakaszban, ezek a területek kitágulnak, kanyargósakká és merev falúakká válnak. A pangó vér miatt eleinte csak lábdagadás jelentkezik, később azonban a felhalmozódó salakanyagok miatt helyi gyulladások keletkezhetnek, végül pedig az érintett érszakasz elzáródása, fekélyesedés is bekövetkezhet. A már kialakult visszérbetegség kezelésére számos megoldás közül választhatunk: külsőleg krémek, gélek, belsőleg vénaerősítő készítmények használhatók, alkalmazható kompressziós kezelés, valamint mindezek kombinációja a hosszú távú megoldás érdekében.

Bővebben a kompressziós harisnyáról

A kompressziós kezelés egy ergonomikusan kialakított kompressziós harisnya vagy zokni egész napos viseletét foglalja magában. Különleges kialakításának köszönhetően minden tevékenység elvégezhető benne, hosszú távú és rendszeres használatra alkalmas. Viselhetjük otthon, munkahelyen, repülőgépen, sportolás és túrázás közben, szabadidőben és bárhol, ahol szükségünk van rá. Különösen hatékony a visszérproblémák, a lábduzzanat, sérülések, keringési rendellenességek, hideg láb és egyéb problémák hosszú távú kezelésére.

A kompresszió gondoskodik a szükséges támaszról a lábak számára, csökkenti a láb duzzanatát, és javítja a véráramlást, növeli az egyes szövetek vér- és oxigénellátását. Ennek eredményeképp nemcsak a fájdalmat szünteti meg, hanem segít a sérült szövetek regenerálásában is.

Fontos a szakorvos véleménye

Annak eldöntésére, hogy érdemes-e kompressziós harisnyát viselni, érdemes hozzáértő szaksegítséget kérni. Ennek eldöntésre a szakorvos az adott beteg egyéni esetét értékeli fizikális, ultrahang- és egyéb vizsgálatok segítségével. Információt gyűjt az ér állapotáról, a véráramlásról, illetve a probléma pontos helyéről, hogy melyik ér vagy erek érintettek. Mindezek alapján már könnyebben meghatározható, hogy szükséges-e a kompressziós harisnya viselése, melyik fajtát és milyen fokozatút vagy erősségűt válasszon a beteg, emellett azt, hogy milyen magasságig, továbbá milyen hosszú ideig érdemes alkalmaznia.

Fontos megjegyezni, hogy a kompressziós harisnya pozitív hatását csak akkor fejti ki, ha az a viselője számára kialakított, megfelelő méretű (a lábon a megfelelő magasságig komprimálja az ereket) és kompressziós erősségű, sőt viselése is a megfelelő módon történik. Ha indokolatlanul magasan erős kompressziót fejt ki, és nem az előírásnak megfelelően van felhelyezve, növeli a lábszár ereinek vénás nyomását, tehát csak tovább rontja a láb állapotát. Ezért is fontos, hogy a kompressziós harisnyát lehetőleg szakorvos írja fel, és mindig az egyéni tényezőknek megfelelő méretet és fajtát hordja a beteg.

A kompressziós harisnyák mellett léteznek még ún. „prevenciós” harisnyák is, amik arra szolgálnak, hogy megelőzzék a visszérbetegségek kialakulását. Ezek a harisnyák is ugyanúgy vannak kialakítva, mint a kompressziósak, csak a feszességük kisebb, valamint kinézet és kényelem szempontjából jobban hasonlítanak a „közönséges” harisnyákhoz. Elérhetőek térdig érő, combig érő, valamint derékig érő, harisnyaszerű változatban és különböző színekben. Az ilyen harisnyák nem igényelnek feltétlenül orvosi javallatot, sőt kimondottan ajánljuk a használatukat mindenkinek, aki egyfolytában álló-, illetve ülőmunkát végez, de persze a teljesen egészségesek is használhatják bármilyen kockázat nélkül.