2024. április 30., kedd

A közös éneklés ünnepe

Nagybecskereken megtartották a Vajdasági Magyar Kórusok XX. Találkozóját

Tizenegy – kúlai, nagybecskereki, zentai, adai, temerini, magyarkanizsai és újvidéki – kórus mintegy kétszáz tagja lépett fel a Vajdasági Magyar Kórusok XX. Találkozóján vasárnap este a nagybecskereki Nepomuki Szent János-székesegyházban. Mint elhangzott, a kóruszene követői amatőrök, akiket a közös éneklés szeretete hozott össze. Számukra minden egyes fellépés a Kóruspódiumon ünnep, és igyekszenek a fiatalokkal is megszerettetni a kórusmuzsikát.
„A becskerekiek számára többszörösen is ünnepi nap a mai, hiszen 2000-ben is Nagybecskerek volt a kórustalálkozó helyszíne, egyben szülővárosa és kibocsátó bölcsője. 2010-ben is itt tartották meg a tízéves jubileumot, így ezúttal a város már harmadjára biztosít otthont a szépséges kórusművek és előadóik találkozója számára. Nagybecskerek a kultúrára mindig nyitott, a valódi értékeket és a minőséget felismerő és megbecsülő környezet. Jövőre lesz 200 éve, hogy a világhírű – de teljességében máig felfedezetlen életművet hátrahagyó zeneszerzőnk –, Liszt Ferenc a közeli Écskán adott hangversenyt” – áll többek között Pirityiné Szabó Juditnak, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága kapcsolattartási főosztályvezetőjének a résztvevőkhöz küldött levelében.
A Himnusz után a közös nyitó karének Liszt Ferenc: Ave Mariá-ja volt, melyet Konrád Emma Vajdasági Magyar Életfa-díjas karnagy vezénylete alatt énekeltek el a résztvevők. A karnagy összesen 17 kórustalálkozón vett részt, és mint mondja, mindig nagyon élvezte ezeket az összejöveteleket. Szerinte a közös éneklésnek, különösen Bánátban, nagy a jelentősége, mert kevés magyar kórus dolgozik.
Ft. Pastyik Róbert nagybecskereki plébános köszöntőjében arra biztatta a kórustagokat, hogy hirdessék bátran az evangéliumot: szóval, énekkel, de főleg hitből fakadó cselekedetekkel napjaink hang- és zűrzavarában, néha disszonáns világában. Mint mondta, a zenével segítenek a híveknek, hogy jobban elmélyüljenek a liturgiában és az imádságban. Hiszen mindegyik ének egy ima Istenhez.
A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség kétezerben indította útjára a rendezvényt, amelynek az első és a tizedik színhelye Nagybecskerek volt. Kezdetben öt-hat kórus jelent meg, a vasárnapi Kóruspódiumon tizenegy kórus lépett fel, kétszáz taggal.
– A mi feladatunk, felelősségünk nem más, mint támogatni az énekkarokat mindebben, s reményeink szerint segíteni őket abban is, hogy minél több fiatallal szerettessék meg a kórusmuzsikát, hogy minél több ifjúban szülessék meg a rajongó szeretet a zene, az együtt éneklés és a közös alkotás kegyelmének varázslatos, földi szentsége iránt – mondta köszöntőbeszédében Sutus Áron, a VMMSZ elnöke.
Petrovics Emil nagybecskereki születésű zeneszerzőnk 2020-ban lenne 90 éves. Emléke előtt a Játszik a szél című művének közös éneklésével adóztak a rendezvény végén a Kóruspódium fellépői.