2024. május 18., szombat

Rúzsa Magdi esküvői ruhája a Nemzeti Múzeumban

A nők társadalmon belüli helyzetének, szerepeinek változását mutatja be fél évezred távlatában a Magyar menyasszony című kiállítás. A magyar történelem híres asszonyai, koronás fők, főúri asszonyok ugyanolyan fontos szerepet kapnak a tárlaton, mint az ismeretlen arák. A Magyar Nemzeti Múzeum kiállításán napjaink hírességeinek ruháit is megmutatják.
A Magyar Nemzeti Múzeum József nádor termeiben megrendezett tárlat sok száz tárgyat mutat be, köztük menyasszonyi ruhákat és kiegészítőket is. A legkorábbi esküvői öltözetet 1522-ben viselte Mária királyné, a legfrissebbek 2023-ban készültek. A kiállításban egy külön kis szigetet alkotnak a kortárs menyasszonyi ruhák. A Lotz Károly freskóival borított díszlépcsőházban mai menyasszonyok által viselt, hazai designerek és divatmárkák tervezte ruhakölteményeket állítottak ki. 
A virágszigeten álló három kirakati babát a múzeum textiles csapata minden hónapban átöltözteti, hogy a kiállítás nyolc hónapja alatt összesen huszonnégy kreáció révén ismerhessük meg a közismert és elismert magyar hölgyek, valamint az őket felöltöztető designerek ízlését. A ruhákat Felméry Lili, Borbély Alexandra, Rúzsa Magdi, Pikali Gerda, Lipcsei Betta, Tomán Szabina, Trokán Nóra, Nyári Dia, Tóth Vera, Dallos Bogi, Dér Heni, Harcsa Veronika, dr. Kis-Dobó Ágnes, Sármán Nóra, Pásztor Anita, Horn Enikő, Lékai Kiss Ramóna, Miklósa Erika bocsátotta a múzeum rendelkezésére.
A kiállítás megnyitásakor szerepelt egy közösségi gyűjtés révén előkerült ruhacsoda, amely nem hivatalos Guinness-rekorderként tíz menyasszonyt öltöztetett.
Különleges története van a Magyar menyasszony Facebook-csoport sikertörténetét illusztráló esküvői ruhának is. Ezt az egyik tag, Segatto Angyalka 2020-ban találta meg a csoport segítségével, és vásárolta vissza a 25. házassági évfordulójuk alkalmából. A vőlegény által olasz modell alapján tervezett és szabott menyasszonyi ruha hosszú utat járt be Erdélytől Budapestig. A világjáró esküvői öltözet két és fél évtized bolyongás után tért vissza a férjével máig harmonikus szerelemben élő feleség szekrényébe. Ezen a különleges ruhán kívül Tomán Szabina modell, üzletasszony és Trokán Nóra színésznő esküvői ruhája látható április végéig a múzeum főlépcsőházában. (kultura.hu)

Nyitókép: Nemzeti Múzeum/kultura.hu