2024. április 29., hétfő

Az ütőhangszerek virtuózai

A Szolnoki Szimfonikus Zenekar Ütőegyüttese nyújtott páratlan zenei élményt csütörtökön a szabadkai Zsinagógában

Csütörtökön este a Szolnoki Szimfonikus Zenekar Ütőegyüttesének koncertje zengte be a szabadkai Zsinagóga épületét. A formáció egy különleges, nem mindennapi válogatással lepte meg a szinte telt házas közönséget. Akárcsak maguk a hangszerek, az ütős est repertoárja is rendkívül színes volt. A program keretében klasszikus és világzenei, valamint ragtime és flamenco-inspirálta dallamok szerepeltek, de ütőhangszerekre írt kompozíciók is felcsendültek. 
Az együttes a Szolnoki Szimfonikus Zenekar ütőhangszeres művészeiből alakult 2020-ban. A zenekar tagjai Domoki Soma Levente, Donkó Péter Bence, Szabó István, Szekér Attila és Tamás Szabolcs. Az est műsorvezetője és szakmai vezetője Szabó István volt. 
A Szolnoki Szimfonikus Zenekar 60 éve nyújt zenei élményt minden korosztály számára az Alföld szívében. Megalakulásuk óta aktív szerepet vállalnak a magyar kulturális értékek megőrzésében és közvetítésében. Küldetésük a művészeti élet gazdagítása a színvonalas komolyzenei hangversenyek bemutatásával világszerte. 
A Szolnoki Szimfonikus Zenekarnak nagyon sok kamaraegyüttese van, az egyik közülük az ütős zenekar. A formáció különlegessége, hogy Kelet-Magyarországon nincs még egy ilyen profilú együttes. Tagjai célként tűzték ki az ütőhangszerek népszerűsítését és a rá vonatkozó zeneirodalom megismertetését a hallgatósággal. 
Donkó Péter Bence, az ütőhangszeresek szólamvezetője elmondta, produkciójuk magját a dobok, illetve a ritmus és dallamhangszerek alkották.
– A Szabadkára elhozott repertoárunk akár korban, akár hangzásban nagyon széles skálán mozgott, hiszen mind magyar, mind külföldi kortárs szerzők műveit, átiratokat is bemutattunk, tehát régebbre is visszanyúltunk, de ötvöztük újakkal is. Sokan nem ismerik az ütőhangszereket, holott például az iPhone csengőhangok többnyire a marimba hangszeren szólalnak meg – árulta el Donkó Péter Bence.
Az ütőegyüttes első alkalommal lépett fel Vajdaságban, de nem utoljára, ugyanis október 10-én ismét egy remeknek ígérkező koncerttel lepi meg a nagyérdeműt. 
A Zsinagógában megtartott eseményt a Szekeres László Alapítvány szervezte.

forrás: Szekeres László Alapítvány Facebook-oldala

forrás: Szekeres László Alapítvány Facebook-oldala

Nyitókép: A Szolnoki Szimfonikus Zenekar Ütőegyüttese nem mindennapi koncerttel lepte meg a közönséget / forrás: Szekeres László Alapítvány Facebook-oldala