2024. április 27., szombat

Vajdaságban zárja európai turnéját a Laibach

November 28-án Újvidéken, egy nappal később pedig Homokréven (Mokrinban) ad koncertet a nemzetközi hírnévnek örvendő szlovén alternatív zenekar. A Laibach a tartományi székvárosban a Szerb Nemzeti Színházban, az észak-bánáti településen pedig a Mokrin House közösségi házban lép fel, este nyolc órától. Az utóbbi koncert lesz egyben a záróeseménye a zenekar idei Love is Still Alive albumukat népszerűsítő európai turnéjának, amely során többek között Németországban, Angliában, Szlovákiában, Romániában és Észak-Makedóniában is felléptek.

A szlovén avantgárd zenei és művészeti csoport 1980-ban alakult meg Trbovljében, egy kis szlovén ipari városban. A Laibach rendkívül kiterjedt zenei munkássága gyakorlatilag behatárolhatatlan, rengeteg zenei stílusban alkotnak (industrial, Electronic Body Music, neoclassical, martial industrial, industrial metal, experimental, synthpop, techno, hard rock).

A Laibach leghíresebb, hírhedtebb felvételei a közismert pop és rockzenei számokból készített feldolgozásai. Ezek nem csupán feldolgozások, a dalok a rideg, militáns zenébe kerülve átértelmeződnek, így a popkultúra kritikáiként is felfoghatjuk őket. Legismertebb feldolgozásaik az osztrák pop-rock zenekar, az Opus Live is Life című slágere alapján készült, amelyet egy monumentális indulóvá komponáltak, vagy a Let it be című lemezük, amely az azonos című Beatles-lemez feldolgozása.

A Laibach zenéje nagy hatással volt a világhírű Rammstein zenekarra. A zenekar tagjai szerint a „Laibach Rammstein felnőtteknek, a Rammstein Laibach gyerekeknek."

A Laibach volt az első nyugati zenekar, amely Észak-Koreában is fellépett. Vajdaság területén legutóbb 2018. december elsején, a Kosztolányi Dezső Színház Desiré fesztiváljának a zárónapján léptek fel.

Nyitókép: Le Temps, Ciril Jazbec