2024. április 27., szombat

Stamsund, Kelebia, Tenerife

Európát átszelő nemzetközi projektumban vesz részt a Nyári Mozi Színházi Közösség

Egy igazán sok lehetőséget rejtő, a látókört szélesítő, fejlődést elősegítő projektumban vesz részt a kelebiai székhelyű Nyári Mozi Színházi Közösség. A projektum nagy vonalakban a kis települések kulturális, művészeti életét vizsgálja, három ország három települését összekötve. Döbrei Dénest először is arról kérdeztük, hogyan jött létre ez a kapcsolat: 
– Oláh Tamás Belgrádban vett részt egy konferencián, amelyen jelen voltak a norvég Eilertsen & Granados színház képviselői, akik partnereket kerestek a Kreatív Európa egyik pályázatához, a Moving Matters programhoz, Tamás pedig bennünket ajánlott. Ezután felvettük velük a kapcsolatot, és elkezdtük kidolgozni a projektumot. A program két évre szól, nemrég indult el, és Norvégiában, Mo i Rana városában megtartottuk az első találkozást, az ötletelést arról, hogy mi és hogyan fog zajlani. Ez a projektum tehát három országot, illetve három ország települését köti össze, a norvégiai Stamsundot, a szerbiai Kelebiát és a spanyolországi Tenerifét, illetve az ezekben a településekben működő egyes színházat, csoportot. Stamsund egy halászfalu, csupán ezer fős, de három színházuk van, egyik a Eilertsen & Granados. Spanyolország résztvevője a Contemporary Performing Arts and Citizenship Laboratory of Tenerife, a mi részünkről pedig a Nyári Mozi Színházi Közösség. A projektum lényege a vidéki környezetben dolgozó művészeti csoportok működésének a megvilágítása, megvizsgálása, lehetőségeinek felmérése, kulturális eseményeinek a felpezsdítése. A program a három ország hat képviselője köré fonódik, pályakezdő fiatalokról van szó, akik két éven át dolgoznak majd saját projekteken, és ezt 2025 novemberéig kell befejezniük. A program persze korántsem merül ki ennyiből. Mindhárom országban lesz három hétig tartó ún. co-creation, illetve közös alkotói munkafolyamat is. Ez itt kezdődik nálunk, és május 20-ától június 12-ig tart majd a hat résztvevővel.
A két vajdasági résztvevő Tóth Dániel és Nagy Anikó. Tóth Dániel nemrég végzett színművészeti szakon, Nagy Anikó pedig szeretne felvételizni, érdekli a színház, de egyelőre Szegeden tanul kommunikáció- és médiatudomány szakon. Nálunk négyen leszünk mentorok, Varga Henivel színházi, mozgás foglalkozásokat tartunk, Salamon Luna a dizájn területével ismerteti meg a résztvevőket, Oláh Tamás pedig a kreatív írás rejtelmeibe vezeti be őket. Ezek lesznek a fő témáink. Emellett arra buzdítjuk a résztvevőket, hogy egyfajta bemutatkozó produkcióval érkezzenek, amit itt Vajdaságban az érdeklődők is láthatnának. Továbbá szerveznénk beszélgetéseket is, hogy elmondják mik az ő elképzeléseik, hogyan tudnak kis településeken alkotómunkával foglalkozni és ezáltal érvényesülni. Természetesen azt is szeretnénk, ha találkoznának más fiatalokkal is – hallottuk Döbrei Dénestől. 
Oláh Tamás elmondása szerint kiválóan szerepeltek a pályázaton, és egy igencsak összetett programról van szó, amelyben több nemzetközi szakember is részt vesz:
– Nem tudom, hogy a norvégiai partnerek hány jelölt közül választották ki Kelebiát, de ez valóban sokat jelent, arról nem is beszélve, hogy a pályázat nagyon magas pontszámmal nyert, csaknem a maximummal, az egyik legerősebb volt.
A közös alkotói munkafolyamat során minden állomáson készül egy-egy közös produkció is, ezeknek nyilvános bemutatóik is lesznek, a résztvevők szólóprojektumait pedig Norvégiában, minden bizonnyal Stamsundban egy fesztiválon tekintheti meg a közönség, a Bodo Európa Kulturális Fővárosa program keretében. A hat pályakezdő résztvevőnek más feladataik is lesznek, több műhelymunkán is részt vesznek majd. Tony Gonzales spanyolországi üzletember a művészetek területén foglalkozik menedzseléssel, ezzel kapcsolatban tart előadásokat, mert a projektum fontos része körbejárni azokat a témákat is, hogy a vidékről származó művészek hogyan találják meg a lehetőségeket, például egy nagyvárosban, és hogyan tudnak bekapcsolódni a művészeti élet vérkeringésébe, amelyből egyébként kimaradnak, ha nincsenek úgymond a tűz közelében. A másik előadó John Farragher, írországi ún. well-being tréner lesz. Ő a mentális, a pszichés felkészültségre irányítja a figyelmet, hogy a résztvevők a lehető legjobb formájukat hozzák. Végigkíséri a produkciók készítését is, hiszen a fiatalok két évig folyamatosan fejlesztik majd a szólóprodukcióikat. Mindehhez hozzátartozik egy írországi utazás is, ahol szintén John Farragher tart foglalkozásokat. A folyamat során tehát a résztvevők főleg online dolgoznak majd a mentoraikkal, az előadókkal, de nem kizárólag. Mégiscsak előadói tevékenységről van szó, így fontosak a személyes kapcsolatok, a jelenléti együttműködés is – emelte ki Oláh Tamás. 
Ahogyan azt még megtudhattuk, a Nyári Mozi Színházi Közösség a projektumhoz köthető rendezvényeken kívül más tartalmakkal is készül. Ezúttal is megtartják a nemzetközi földépítészeti alkotótábort, május 14-e és 18-a között, Dragana Kojičić, Horvát Lehel és Ira Zorko építészmérnökök, valamint Somogyi László Tibor kályhaépítő és Tao Csikung oktató vezetésével. Erről több részlet a Nyári Mozi weboldalán található. Továbbá a tervek szerint Katharina Seyferth – aki Jerzy Grotowski tanítványa volt – tart majd tíznapos tanfolyamot július elsejétől. A Nyári Mozi azt is tervezi, hogy őszre felújítja az Imago Sonus című előadást.

Nyitókép: A Moving Matters csapata Norvégiában / forrás: Creative Europe – Moving Matters