2024. április 30., kedd

Itt és most!

Már lehet jegyeket foglalni a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Desiré fesztiváljának előadásaira

November 23-án kezdődik és 30-áig tart Szabadkán a 11. Desiré nemzetközi regionális kortárs színházi fesztivál. A műsort Urbán András, a rendezvénysorozatot szervező Kosztolányi Dezső Színház igazgatója ismertette sajtótájékoztatón.

Idén a párizsi Plato Mnémosyne címmel Nagy József performance-át és fotókiállítását mutatja be. A performance első játszása 24-én lesz a Kortárs Galériában. A kis nézőszámot befogadó produkciót Nagy József ezek után mindennap játssza majd.

A fesztivál első napján 19 órakor a Jadran színpadon a belgrádi Bitef Színház, Urbán András rendezésében készült, M.I.R.A. című produkcióját, 21-től pedig a KDSZ-ben a Párizsból érkező A kör című előadást láthatjuk.

24-én 21 órától a KDSZ-ben a budapesti Hodworks lép fel, a Hód Adrienn koreográfus által készített Délibábbal.

E hó 25-én 19 órától a Jadran színpadon a budapesti Tünet Együttes, Szabó Réka rendezésében mutatja be A tünetegyüttes – reality a pincében című produkcióját, 21.30-tól a KDSZ-ben a belgrádi Stari Grad Kulturális Központ Vox Dei – polgári engedetlenség című, Zlatko Paković rendezésében készült előadást tekinthetjük meg.

November 26-án 19-től a Jadran színpadon egy törökországi produkciót láthatunk, 21 órakor a KDSZ-ben pedig a bukaresti Apollo 111 Színház vendégjátékára kerül sor.

E hó 27-én 19-kor a Jadran színpadon a magyarkanizsai Regionális Kreatív Műhely bemutatja a Pilinszky János művei alapján, Mezei Kinga rendezésében készült Éjidő című előadást. 21-től a KDSZ-ben a Selma Spahić által rendezte, Falak közt című varasdi produkciót tekinthetik meg az érdeklődők.

November 28-án 19-től a Jadran színpadon a Bitolai Nemzeti Színház játssza a Bacchánsnők című produkciót. A rendező: Igor Vuk Torbica. Majd 21 órától a KDSZ-ben a Desiré fesztivál hűséges nézői számára jól ismert Uroš Kaurin és Vito Weis lép fel a maribori Momento Hős 3.0 – a szavakon túl című előadásával.

E hó 29-én 19-től a Jadran színpadon a Szlovén Ifjúsági Színház bemutatja Boris Nikitin A dolgok ellentéte című szerzői projektumát, 21 órától pedig a KDSZ-ben egy meglepetés koncertre kerül sor.

A fesztivál utolsó napján, 30-án 19 órakor a Jadran színpadon a Zombori Népszínház és az újvidéki Szerb Nemzeti Színház koprodukciójában készült Tartuffe című, Igor Vuk Torbica rendezte előadást láthatják a nézők, a fesztivált pedig a KDSZ-ben 21.30-kor kezdődő Tőke című produkció zárja, amelyet a cetinjei Zetski dom Királyi Színházban Urbán András rendezett.

Jegyek már foglalhatók és vásárolhatók: a KDSZ pénztáránál hétköznap 10 és 13, valamint 17 és 20 óra között, szombaton pedig a 10 és 13 közötti időpontban; a 024/531-991-es telefonszámon; a ticket@desirefestival.eu elektronikus postai címen; vagy Csúcs Emesénél a 065/543-3203-as számon.

Egy jegy teljes ára 400 dinár. A diák-, nyugdíjas- és szakmai jegyek 300 dinárba kerülnek. Idén is lesz 4+1 kedvezmény, azaz 4 különböző előadásra szóló jegy vásárlása esetén az ötödik ingyenes, illetve ajándék. A fesztiválbérlet 4600 dinár és nem tartalmazza a performance-ra valamint a koncertre szóló jegyet.

Az idei fesztivál folyamán is lesznek kísérőprogramok. A Kortárs Galériában beszélgetések, előadások, kiállítások, prezentációk és műhelymunkák zajlanak majd. Társadalmilag elkötelezett ifjúsági kultúra címen tanácskozásra kerül sor, megnyílik Nagy József fotókiállítása, valamint a Bitef Színház bemutatja a Továbbra is összeesküvésben című projektumukat, amely a színházuk 30 évére tekint vissza, valamint Mira Trailovićra emlékezik. A Lifka Sándor Art moziban a Desiréhez kötődő vetítés is lesz.

A fesztivál ezúttal a Right here, right now, magyarul Itt és most alcímet viseli, amely Urbán András elmondása szerint akár többféleképpen is értelmezhető, de valójában a színházi értelembe vett jelen idő művészetére utal, arra, hogy: aki itt van, az itt van, aki pedig nincs, az nincs. Urbán Andrástól azt is megtudhattuk, hogy az idei költségvetés 12 900 000 dinárt tesz ki, hasonlóképpen, mint tavaly.

A fesztivál támogatói: Szabadka Város, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Szerbia kulturális minisztériuma, a Nemzeti Kulturális Alap, a tartományi művelődési titkárság és a Magyar Nemzeti Tanács.