2024. április 30., kedd

Közel a célhoz

Hat előadás, köztük a Fáma a biciklistákról című produkció a 4. Új Várszínház Fesztiválon

Modern dramaturgia és a társadalmi témák röntgenszerű bemutatása jellemzi az idei fesztivál versenyprogramján szereplő előadásokat, amelyeket július 3-a és 8-a között tekinthet meg a közönség egy nem mindennapi környezetben, Čortanovcin, a Stanković Villában.

A fesztivál repertoárjának kialakításában az előadások művészeti és társadalmi kontextusú visszhangja szolgált kiindulópontul. A kortárs színházi kifejezésmód jelenleg több szinten is kiéleződött, és ez nem egyszerű feladat elé állítja a jelenlegi színművek alkotóit. A fesztiválon olyan előadások szerepelnek, amelyek megfelelnek mindezen kihívásoknak – mondta Vida Ognjenović, a fesztivál szelektora.

Mindemellett szempont volt az is, hogy az előadást ki lehessen helyezni a Fruška gora-i regényes környezetbe, de ne veszítsen a formájából és céljából. Hiszen maga a színhely rendkívül inspirálóként hat a fesztivál további fejlődésében és terveinek kialakításában egyaránt. Az ínséges időszak ellenére, amelyben ma a színház világa leledzik, és amely a katasztrófa határai felé halad, dacolva mindezzel mégis közel vagyunk a céljainkhoz – hangsúlyozta Vida Ognjenović.

Az idei fesztivál előadásai között lesz az Újvidéki Színház Fáma a biciklistáról című alkotása, Svetislav Basara szövege alapján, Lénárd Róbert rendezésében, a Podgoricai Városi Színház társulata Becsületed őrei címmel adja elő Boris Liješević alkotását, Kokan Mladenović rendezésében, Milena Bogavac szövege alapján a Jami district című előadás kerül színre, az Užicei Nemzeti Színház Láthatatlan emberek című műve Jelena Kajgo szövege nyomán, Nemanja Ranković rendezésében szerepel a repertoáron. A fesztivál záróelőadása a belgrádi Művészeti Akadémia hallgatóinak Cervantesról szóló, Közjátékok című produkciója lesz. Versenyprogramon kívül nézheti meg a közönség a Személyiségtolvaj című monodrámát Milenko Vučetić és Milan Gutović alkotásában.

A fesztivált július 3-án Marija Medenica, a Szerb Nemzeti Színház színésznője nyitja meg. A zsűri tagjai között lesz Vladimir Kopicl teoretikus, Mia Knežević rendező, valamint Mezei Kinga színésznő és rendező.

A jegyek mától megvásárolhatók a Gigstix irodáiban, előadásonként 700 dináros áron. A hat előadásra szóló jegy ára 3000 dinár, amely június 30-ig 2500 dináros áron vásárolható meg. A közönség Újvidékről a színházjeggyel ingyenesen utazhat a fesztivál helyszínére. Az autóbusz este 8 órakor várja utasait a Szerb Nemzeti Színház előtt. Jelentkezni a 064 138 96 94-es telefonszámon lehet.