2024. április 27., szombat

Mindannyiunk közös öröksége

Megnyílt a Szabadkai Kortárs Galéria Utazás. Szerzemények 2023 című kiállítása

A Szabadkai Kortárs Galéria minden évben kiállítást szervez azokból az új műalkotásokból, amelyek az előző évben kerültek be a gyűjteménybe. Tavaly három új alkotás érkezett az intézménybe, amelyeket pénteken mutattak be a közönségnek. Az Utazás. Szerzemények 2023 című tárlaton az érdeklődők megtekinthették Goran Despotovski Kiválasztás (2013) című installációját, Részegh Botond Hétköznapi angyal elnevezésű rajzát (2022), valamint Mihailo Vasiljević Familiáris tárgyak (2012–2021) című fotósorozatát. Ez utóbbit a galéria a Kulturális Minisztérium pályázata segítségével tudta megvásárolni, míg az előző két alkotást ajándékként kapta. 
– Az intézményben dolgozók feladata nemcsak a kiállítások rendezésében merül ki, hanem az alkotások gyarapításában és megőrzésében is. A szerzemények amint egy közgyűjteménybe kerülnek, úgy kulturális javakká, azaz mindannyiunk közös örökségévé válnak – hangsúlyozta Kucor Tamara, a Szabadkai Kortárs Galéria kurátora, majd az új tárlat különlegességéről is szólt:
– Mihailo Vasiljević fotósorozata talált képanyagot dolgoz fel, Goran Despotovski installációja arctalan bábukból álló tömeget mutat be, amely a korunk társadalmáról szól, Részegh Botond rajza pedig egy sokkal bensőségesebb történetet mesél el. Nála az angyal, mint motívum jelenik meg – ismertette beszélgetőtársunk. 
A három mű közötti hasonlóságokat keresve a kiállítás tematikus keretként az utazást veszi alapul, vagyis a műalkotások életét vizsgálja és rögzíti, mielőtt azok véglegesen bekerülnének egy gyűjteménybe. Az út, amelyet egy műalkotás az ötlettől a műteremben való megvalósulásig megtesz, csak az utazás egyik szegmense, a másik azzal kezdődik, hogy a mű elhagyja a műterem biztonságos környezetét, és nyilvános térben kerül bemutatásra. Amint egy műalkotás egy közgyűjteménybe kerül, elszakadhatatlanul magával hozza minden utazásának nyomát, mindazokat a jelentéseket, amelyet a különböző kontextusokban, ahol kiállították, manifesztálódtak.
– Míg Goran Despotovski és Mihailo Vasiljević munkáit az európai kontinensen kívül, például Észak-Amerikában és Ázsiában is bemutatták, addig Részegh Botond munkája a megalkotásának helyéről egy közeli útra indult. A belső metaforikus utazások mellett ugyanolyan fontosak voltak számunkra a földrajzi, geográfiai terek is, ezért a három műalkotás mozgásáról egy-egy térképet is készítettünk – emelte ki beszélgetőpartnerünk, aki hozzátette, a kiállítás április 20-áig látogatható, de a tárlathoz minden héten szerveznek egy kísérőprogramot is.
– Jövő héten egy előadást fogok tartani Mihailo Vasiljević fotósorozata kapcsán. A téma a kisajátítás művészete lesz. Ugyanakkor tervben van, hogy meghívjuk a művészeket is, hogy ők maguk is meséljenek az alkotások utazásairól – mondta Kucor Tamara.

Nyitókép: Az Utazás. Szerzemények 2023 című kiállítás megnyitója / Molnár Edvárd felvétele