2024. április 30., kedd

Miután elmentek

Ana Adamović 1400 című kiállítása nyílt meg a Szabadkai Kortárs Galériában

Ana Adamović belgrádi vizuális művész 1400 című helyspecifikus installációként megálmodott kiállítása nyílt meg péntek este a Szabadkai Kortárs Galériában. A kiindulópontot az adta hozzá, hogy a Raichle család négy évig – alig több mint 1400 napig – élt ebben az épületben, és azután elmentek. Kénytelenek voltak elhagyni a palotát, ahova nem sokkal azelőtt a boldogság reményében költöztek be. A kiállításon Ana Adamović fotói is megtekinthetők, a művésznő ezek által a boldogságkeresést jeleníti meg:
– Ezt a fotósorozatot 2008 óta gyarapítom, a legrégebbi 2005-ből van. Ezek a képek leginkább utazások alkalmával keletkeztek. Legtöbb esetben akkor, amikor a családommal voltam úton. A fotók tehát már korábban is megvoltak. Azután viszont magával ragadott a Raichle-palota története, különösen, miután jobban utánajártam. Ami leginkább megdöbbentett, hogy Raichle Ferenc a családjával kevesebb, mint négy évet élt itt, utána csődbe ment, és ki kellett költözniük. El kellett hagynia a palotát, amelybe korábban mindent beleadott, a vágyait, a reményeit. Ez forgott a fejemben akkor, amikor a kiállításon gondolkodtam. A termekbe, a szobákba lépve azt látjuk, hogy azokat elhagyták, de egy kiköltözködés után mindig maradnak nyomok, ezért látunk egy-egy bútort, szőnyeget és szobanövényt is, mert az emberek gyakran azokat is maguk mögött hagyják. Az utazásról szóló képek pedig az álmokat jelenítik meg, amikor egy szép életről álmodozunk, a tökéletes életről. Minden bizonnyal Raichle Ferencnek is voltak ilyen álmai. Habár a fotók korábban készültek, mégis külön erre a tárlatra állt össze ez a válogatás. A java része ezelőtt még nem lett kiállítva, és fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy itt minden együttvéve, egységet alkotva adja meg magát a kiállítást, amely kifejezetten ehhez a kiállítóhelyhez lett alakítva, és csak itt is lehet egészében megtekinteni – mondta a lapunknak a művésznő.
Ana Adamović a belgrádi Filológiai Karon diplomázott általános irodalom szakon, Bostonban tanult fényképészetet, majd pedig a Bécsi Képzőművészeti Akadémián doktorált. A kiállítás kurátora Nela Tonković.

Nyitókép: Ana Adamović a Szabadkai Kortárs Galériában / Molnár Edvárd felvétele