2024. április 30., kedd

Könyvet a szórványba!

Újra útra kel a könyvbusz – Az újvidéki Forum Könyvkiadó megújult honlapjáról immár közvetlenül rendelhető könyv Vajdaság minden tájáról

Három új kiadvánnyal mutatkozik be az újvidéki Forum Könyvkiadó az október 20-án nyitó belgrádi könyvvásáron. Az 58. alkalommal megszervezendő vásáron várhatólag bemutatják az Ezüsttulipán című vers- és prózaantológiát, melyet különösen a versmondók figyelmébe ajánlanak, továbbá a Szentelekyre emlékezve című kötetet, a jeles, két világháború közötti vajdasági íróegyéniség kettős jubileuma alkalmából, valamint a szerb ajkúaknak készülő magyar nyelvkönyvet, mely nagy hiányt pótolhat a könyvpiaci kínálatban.

– A könyvvásári készülődés mellett elérkeztünk ahhoz a pillanathoz, amikor jobban oda tudunk figyelni a terjesztésre, olvasóink igényeire – mondta lapunknak Virág Gábor, a kiadó igazgató-főszerkesztője. – Az elmúlt hónapokban dolgoztunk a honlapunk megújításán, és hétfőtől beüzemeltetésen van. Címünk, elérhetőségünk változatlan: www.forumliber.rs. Egyrészt megújítottuk, korszerűsítettük a dizájnt, habár legfőbb célkitűzésünk az volt, hogy megkönnyítsük a könyvbeszerzést. Ezentúl ugyanis az online rendelés is lehetséges, vagyis a honlapon keresztül leadott megrendelést postai közvetítéssel házhoz szállítjuk. Így leküzdhetjük azt az akadályt, amely évek hosszú során át a kiadó és az olvasó között állt. Az online árusítással bárki, Vajdaság minden tájáról rendelhet könyvet, és nem csak azok juthatnak hozzá kiadványainkhoz, akik épp azokban a nagyobb vajdasági települések valamelyikében élnek, ahol könyvesboltban is beszerezhető magyar könyv. A könyvesbolti árusítás sem szűnik meg természetesen. A honlap viszont lakóhelytől függetlenül elérhető, és a legfrissebb kiadványok azonnal felkerülnek majd. Némi kedvezményt is adunk, a megrendelt könyveket ugyanis posta útján tudjuk eljuttatni az olvasóhoz, ami többletköltséget jelentene a vásárlónak. Épp ezért mi a könyv árából levonjuk a postai szállítás költéségét, hogy megkíméljük vásárlóinkat ettől a kiadástól. Tehát ily módon annyiba kerül a könyv, mintha a könyvesboltba vennénk, viszont még házhoz is szállítják. A leszállítás elképzeléseink szerint néhány napot vesz igénybe, de egyelőre a bejáródás időszakában vagyunk, tehát némi késés bekövetkezhet.

A könyvvásárt követően, november elején a kiadó újra talpa alá veszi az utat. A Könyvet a szórványba! elnevezésű projektumát a Nemzeti Kulturális Alap és az MNT támogatta, s ennek köszönhetően februárig a Könyvbusszal járják a szórványvidéket néhány íróvendég társaságában. A tervek szerint tehát iskolákba, óvodákba, könyvtárakba, művelődési otthonokba mutatnák be kiadványaikat, miközben ezekből vásárolni is lehetne. A kiadó két jeles folyóirata, a Híd és a Létünk ugyancsak szerepelne ezeken a bemutatkozásokon. A tervek szerint ezúttal Észak-Bánátot – Majdán, Rábé, Egyházaskér, Csóka, Oroszlámos, Padé – érintenék, továbbá Nyugat-Bácskában Schilling István könyvét mutatják be, és kissé tágabban értelmezve a szórványt, szeretnének eljutni a Közép-, Dél-, Észak-Bácska, sőt Szerémség néhány településére is.