2024. április 27., szombat

Kézzel megfestett animációs film

E hó 18-án mutatják be Belgrádban

A szerb-lengyel-litván koprodukcióban forgatott Parasztok (Seljani) című film bemutatóját január 18-ára tervezik a belgrádi MTS dvorana moziban 19 órai kezdettel.

A film vetítésének kezdete előtt a csarnok galériaterében 18:00 órakor exkluzív kiállítás nyílik olyan festményekből, amelyek a film teljes történetéhez készültek és keretként szolgáltak. Több mint 20 festőművész munkája lesz látható.

A játékfilm Dorota Kobiela és Hugh Welchman rendezők irányítása alatt jött létre.

Érdekesség, hogy filmből festett változat is készült. Szerbiai festők is részt vettek a munkában, akik ecset és vászon segítségével a már megfilmesített produkció minden képkockáját megfestették.

– Örömünkre szolgál, hogy a Szerbiai Filmközpont és a kulturális minisztérium felismerte ennek az eredménynek a jelentőségét, és lehetővé tette, hogy több mint húsz szerbiai festő folyamatosan dolgozzon egy kézzel festett film megvalósításán. Több mint 40.000 olajfestmény és 200.000 óra áll mögöttünk. A filmet eddig a világ összes jelentős nemzetközi fesztiválján bemutatták, és nagy sikerrel vetítik Európa-szerte. Terveink szerint hamarosan az Amerikai Egyesült Államokban is vetíteni fogják – mondta Jelena Angelovski társproducer.

A film cselekménye a lengyel Nobel-díjas író Wladyslav Reymont azonos című regényén alapul. A történet Jagnát, egy lányt követ, aki kénytelen feleségül menni a nála jóval idősebb gazdag paraszthoz, úgy hogy közben másba szerelmes. Jagna a falusiak irigységének és gyűlöletének tárgya lesz, és kénytelen küzdeni függetlensége megőrzéséért.

A januári premier után a film a szerbiai mozik állandó repertoárjára kerül.

Nyitókép: nova.rs/ foto. promo