2024. április 30., kedd

Öt magyar nagyjátékfilm a palicsi filmfesztiválon

Szombaton kezdődik az európai filmek seregszemléje – Feléledt a magyar film

Siflis Zoltán filmrendezőtől, a palicsi filmfesztivál fesztiváltanácsának tagjától a magyar filmek szelektorától először is az iránt érdeklődtünk, hogyan látja a mai magyar filmgyártás helyzetét:

– Még közel nem rózsás a helyzet a magyar filmgyártásban, de az elmúlt évekhez viszonyítva a 2013/2014-es évben megnőtt az érdekes és értékes filmek száma. Új nevek, fiatal alkotók jelentkeztek. Sok szerethető produkció készült. A teljesség igénye nélkül, az elmúlt két évben forgatott filmek közül igen jelentős alkotásként említhetjük, a Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan, A nagy füzet, Liza a rókatündér, a Senki szigete, a Viharsarok, a Parkoló, a Drága Elza, a Senki földje, a Délibáb és a legutóbbi magyar cannes-i siker a Saul fia című filmeket. Ezek a filmek a mai emberről a mai embernek szólnak, mai módon. Sajátos nézőpontból kibontakozó történetmesélés, egyéni hatásmód jellemzi az újabb magyar filmeket. Izgalmas filmek, filmvarázsok születtek az elmúlt években. A rangos díjjak megerősítik azt a tényt, hogy a fiatal filmes generáció sikerrel veszi az akadályokat, a szakmai kihívásokat. A külföldi sikerek is ezt bizonyítják. Az idősebb és a fiatal korosztályhoz tartozó alkotók megmutatták, igen is értenek a filmkészítéshez. Nyugodt lelkiismerettel megállapítható, hogy a jelenkori magyar filmművészet kilábalt a válságból, és beérett egy új generáció is.

Mit láthatunk a mai magyar filmtermésből a palicsi fesztiválon?

– A felsorolt filmek közül a palicsi filmfesztiválon öt játékfilm kerül majd bemutatásra. Az említett nagyjátékfilmek mellett három magyar dokumentumfilmre is szeretném felhívni a nézők figyelmét, amelyek az ökológiai tematikájú filmek programjában, a Lifka art moziban kerülnek bemutatásra. Mintha nem otthon lennénk – Gulyás János dokumentumfilmjére. A film kiindulópontja, témája a 2010-ben Devecserben bekövetkezett vörösiszap-tragédia. A Devecser szélén felépített 89 házból álló új lakóparkban élők mesélnek a kialakult helyzetről, a régi és az új falujuk, otthonuk viszonyáról, értékeléséről, valamint olyan problémákról és gondokról, amelyekre nem számíthattak. Novák Tamás Globális menü című dokumentumfilmje a modern élelmiszeripar és a környezet kapcsolatáról szól. Arról, hogy hogyan manipulálja a modern agrár-, feldolgozó- és vegyipar az érzékeinkkel. Miként használják ki az időhiányban szenvedő embert a gyors és ízletes ételeket kínáló áruházláncok. Valamint Janovics Zoltán a Városon kívüli találkozások című filmre hívnám fel a nézők figyelmét. Magyarországon, de más európai országban is, egyre több olyan programról hallani, melyet azzal a céllal indítanak, hogy népszerűsítse, megismertesse a fiatalokkal a vidéki életet, a gazdálkodást. De mi a helyzet, ha egy nagyvárosi fiatal ezek hatására úgy dönt, hogy gazdálkodó lesz? Van esélye egy működő gazdaság létrehozására? –erről szól ez a dokumentumfilm.

 A kísérőrendezvények spektruma is évről évre szélesebb a fesztiválon.

– Több kísérőrendezvényre, kiállításra, szakmai kerekasztal-beszélgetésekre, műhelymunkára is sor kerül. Újdonságnak számít a háromnapos workshop, filmműhely, amely a filmkritikával foglalkozik. Elismert nemzetközi filmkritikusok tartanak előadást a filmkritika helyzetéről, betölthető szerepéről a napilapokban, folyóiratokban, azaz a közmédiában.