2024. április 12., péntek

Három vajdasági település kap Petőfi-szobrot

Petőfi-mellszobrok köztéri elhelyezése – A VM4K pályázati eredményei

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából a MOZDULJ! PETŐFI! vajdasági programsorozat keretén belül a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ és a Magyar Nemzeti Tanács pályázati felhívást hirdetett Petőfi Sándor-mellszobrok vajdasági köztéri elhelyezésére.

Pályázati igényt minden vajdasági település benyújthatott, ahol még nincs Petőfi Sándort ábrázoló szobor, emléktábla, dombormű.
A MOZDULJ! PETŐFI! Petőfi-mellszobrok köztéri elhelyezése pályázati felhívásra összesen öt településről érkeztek pályamunkák, mindegyik kreatív, közösségi összefogással készült videó, amelyek jól megragadták, hogy mit jelent az adott közösségnek Petőfi Sándor.

A beérkezett videókat és pályázati dokumentációkat szakmai zsűri bírálta el: Fodor István levéltári tanácsos, tanár, szerkesztő, szakfordító, Kónya-Kovács Otília újságíró, mesemondó és Dr. Silling Léda néprajzkutató. Örömünkre szolgál tudatni, hogy az ő egybehangzó javaslatukkal megegyezően a következő három településre kerül Szilágyi László vajdasági szobrászművész egy-egy Petőfi-mellszobra:

- Királyhalom (pályázó: Királyhalmi Homokszem Civil Szervezet),
- Kúla (pályázó: Népkör Magyar Művelődési Központ, Kúla),
- Törökfalu (pályázó: Vadvirág Hagyományőrző Egyesület, a Százszorszép Művelődési Egyesülettel, a Csobolyó Művelődési Egyesülettel és az Aranykapu Művelődési Egyesülettel összefogásban).

A zsűri értékelése szerint Törökfalut érdekes filmes, művészi megközelítése – amelyben a közösség nemzetiszín szalaggal átkötött koszorúja keresi elhelyezésére a helyszínt – teszi érdemessé a díjra. Királyhalmán egyáltalán nincs köztéri szobor, ráadásul Petőfi kultuszát is dicséretesen ápolják. Kúlának sincs még semmilyen kültéri magyar emlékműve, ezért javasolja zsűri itt is a szobor elhelyezését.