2024. május 16., csütörtök

Képregénykedvelők napja

Megtartották a második vajdasági képregény találkozót – Rekord mennyiségű alkotás érkezett a képregénytársaság pályázatára

Hétvégén Bácsfeketehegyen, a Kozma Lajos Könyvtárban megtartották a II. Vajdasági Képregény Találkozót. Az eseményt a Vajdasági Magyar Képregény Társaság szervezte. A vendégeket elsőként Sárközi István, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke üdvözölte, majd a szervezők nevében Linka Szabolcs. Patyerek Csaba, a találkozó szervezője arról számolt be lapunknak, hogy az első találkozóhoz képest gazdagabb programmal várták az érdeklődőket.

A képregény találkozó programját képregénybörze is gazdagította  (Lakatos János felvételei)

A képregény találkozó programját képregénybörze is gazdagította (Lakatos János felvételei)

– A második képregény találkozót, az elsőhöz képest, elsősorban az előadók számában bővítettük. Kertész Sándor és Piltz Roland már visszatérő vendégnek számítanak nálunk, hozzájuk csatlakozott Kopeczky Csaba és Farkas Lajos. Emellett egy zentai képregényalkotó, Benes László munkáiból készítettünk egy kiállítást. Az előző találkozóhoz képest még több képregény volt elérhető, ami csalogató lehetett a képregénykedvelők számára. Csak biztatni tudok mindenkit, hogy harapjanak rá erre a műfajra – mondta Patyerek, majd arról is beszélt, hogy ez alkalommal is igazán érdekes előadásokat hallgathatott végig a közönség.

– Az előadók gyakorlatilag teljesen lefedték a képregény témakörét. Elmesélték a képregény történetét, valamint a rajzolói karriereket Vajdaságban, Európában és a tengerentúlon is. Volt egy képregényrajzolás bemutató okostáblán, amely során a rajzolás és a színezés technikát is bemutatta Piltz Roland – számolt be a szervező.

Linka Szabolcs megnyitja a találkozót

Linka Szabolcs megnyitja a találkozót

A képregény találkozón osztották ki a VMKT által kiírt, Az én szuperhősöm elnevezésű képregénypályázat díjait is. Ezt gyermek és ifjúsági kategóriában hirdették meg, és Patyerek elmondása szerint nagy volt az érdeklődés iránta.

– Azt hiszem, hogy nem panaszkodhatunk, az elvárásokat abszolút felülmúlta. Összesen mintegy 70 pályamű érkezett be, két kategóriában. Teljes mértékben elégedettek lehetünk a beérkezett munkák mennyiségével és minőségével is. Igyekeztünk méltóképpen díjazni a beküldőket és összesen 13 díjat osztottunk ki, a különdíjakkal együtt – számolt be a szervező.

Több képregény és több előadó a második találkozón

Több képregény és több előadó a második találkozón

A pályázatra beérkezett alkotásokat a Kertész Sándor, Pilcz Roland és Linka Szabolcs összetételű zsűri értékelte. Gyermek kategóriában Sörfőző Dorka lett az első, Vajda Michelle a második és Kovács Patrik Kristóf a harmadik. A zsűri különdíja Somogyi Dorkáé, a VMKT különdíján pedig Patyerek Luca és Tüskei Mira Emma osztozott. Ifjúsági kategóriában Fehér Barnabás lett az első, Farkas Írisz a második és Mák Adél a harmadik. A zsűri különdíját Bánovics Emília nyerte, a VMKT különdíján pedig Talpai Tea Zita és Virág Anna osztoztak.

Patyerek végezetül azt is elmondta, hogy a találkozót Kishegyes község önkormányzata és a kishegyesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület támogatták. Emellett több pályázatot is beadtak, amik elbírálása folyamatban van.