2024. május 10., péntek

A gyermekeké a színpad és a nézőtér

Temerinben a színjátszók találkozóján ma a topolyai Mosolycsalókkal találkozhat a közönség

Tegnap kezdődött meg Temerinben a gyermekszínjátszók vajdasági szemléje, a 65. Májusi Találkozások. A háromnapos rendezvényen tizenegy előadást tekinthetnek meg, több mint 150 gyerekszínjátszót láthatnak a színpadon az érdeklődők. A szemle verseny jellegű, az előadásokat szakzsűri is értékeli. A bírálóbizottság tagjai dr. Miljan Vojnović színész és drámapedagógus, Emina Vasić színésznő és Marko Suharevski teatrológus.

A rendezvényt Nina Srdić, községi kultúrfelelős és Urbán Izabella, a községi tanács oktatási felelőse nyitotta meg.

– Nagyon örülök, hogy ez az esemény, amely a gyerekek körül forog, újra és újra megrendezésre kerül. A szervezők minden évben gondolnak arra, hogy folytassák a hagyományokat. Rendkívül fontos manapság, hogy ezekben a rettenthetetlen időkben valami szép is történhet – mondta Urbán Izabella, aki sok sikert kívánt a versenyzőknek.

A szemlén fellépett a bácsgyulafalvi (Telecska) Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület színjátszócsoportja is, akik Gimesi Dóra Hessmese című mesejátékát adták elő Vörös Imelda rendezésében. Az előadás Budapesten a Margit-szigeten játszódik, ahol víztorony mellett postahivatal is működik, mégpedig tündér postahivatal, ahol a tündérek pecsételnek, és postagalambok burukkolnak.

 – Immár ez a tizedik éve, hogy gyerekekkel dolgozom. Eddig nyaranta egyhetes táborban készítettünk előadást a gyerekkel, amit különböző fesztiválokon mutattunk be, most azonban már tavasszal elkezdtük a munkát. A mostani darabunkat Gimesi Dóra a története nyomán állítottuk színpadra. Egy kortárs meséről van szó. A gyerekeknek nagyon tetszik a szöveg, és nagyon szépen fogadta a gyerekközönség. Remélem lesz még lehetőségünk minél több helyen eljátszani az előadást – mondta Vörös Imelda, a Szabadkai Gyermekszínház színésze.

A bácsgyulafalvi Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület színjátszócsoportja (Fotó: Kasza Jennifer)

A bácsgyulafalvi Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület színjátszócsoportja (Fotó: Kasza Jennifer)

A szemlén a kúlai Tini Actors csapata is fellépett, amely Andersen A gyufaárus kislány meséjét dolgozta fel, illetve a magyar színjátszók csoportját erősíti még a topolyai Mosolycsalók gyermekszínjátszó csoport, amely ma 14.15 órai kezdettel az Óz, a nagy varázsló című musicalt mutatja be.

A rendezvény szervezői az Amatőr Színjátszók Vajdasági Szövetsége, Temerin község önkormányzata és a Lukijan Mušicki Művelődási Központ.