2024. május 12., vasárnap

Rajzoltak és segítenek

Négy beteg gyermek gyógykezelését támogatják a szenttamási fiatalok

A szenttamási Kultúrotthon galériájában humanitárius jellegű, árusítással egybekötött kiállítás nyílt, amely az intézmény és Đorđe Ćorić képzőművész Szenttamás lenyomata a rajzban és a grafikában elnevezésű közös, humanitárius jellegű projektumának az eredménye. A 25 felsős diák részvételével egy hónapon át tartó képzőművészeti műhelymunka fő célja a gyermekek kreativitásának, szabad alkotókészségének támogatása, ezáltal pedig érdeklődési területük közvetlen úton való bemutatása volt. A kiállítás humanitárius jellege abban nyilvánul meg, hogy a bevételt teljes egészében a Légy humánus platformon szereplő gyermekek gyógykezelésére utalják át. A berámázott alkotásokat az érdeklődők a helyszínen megvásárolhatták, de azok csak a kiállítást követően vehetők majd át.

A megnyitón jelenlévőket először Dejan Korceba, a Kultúrotthon igazgatója köszöntötte aki elmondta, egy olyan kivételesen szép kiállításról van szó, ahol egy helyen, sőt, sokszor egyetlen alkotáson látszik a szenttamási gyermekek alkotó tehetsége és kreativitása, és akik mindent beleadtak azért, hogy segítsenek beteg társaiknak.

− Az alkotásokból befolyt összeget a szenttamási egészségház számlájára utaljuk át, hogy négy, súlyos egészségügyi problémával küzdő gyermek kezeléséhez gyógyszereket és segédeszközöket biztosítsanak – mondta Korceba.

Miután köszönetet mondott mindazoknak, akik bármilyen módon támogatták az elképzelést, Đorđe Ćorić, a műhelymunka vezetője kiemelte, a projektum azért kapta a Szenttamás lenyomata a rajzban és a grafikában elnevezést, mert a téma maga a település, a lenyomat pedig a művészet sajátossága, egyúttal minden emberé, aki valaha is nyomot hagyott ezen a bolygón.

− A gyerekek által nyújtott benyomások őszinték, korlátlan szeretetre utalnak, valamint arra, hogy mindannyian jó dolgokra vágynak – fogalmazott a művész.

A kiállítás megnyitója: Đorđe Ćorić, Dejan Korceba és Radivoj Debeljački (Fotó: Paraczky László)

A kiállítás megnyitója: Đorđe Ćorić, Dejan Korceba és Radivoj Debeljački (Fotó: Paraczky László)

Elmondta azt is, hogy a 25 fiatal 32 alkotást készített, ezekhez a saját grafikáiból is hozzácsatolt néhányat, hogy ezáltal is több eszközt biztosítsanak a beteg gyermekek számára.

A megnyitón jelen volt Radivoj Debeljački, Szenttamás polgármestere is, aki elmondta, a humanitárius jellegű projektum teljes egészében sikerült:

− Örülök, hogy a község mindhárom településén különböző módon terjed a humanitás, és ma már gyermekeink is jóindulatúak, önzetlenek a példájukkal.

A kiállítás július 5-ig tekinthető meg.