2024. május 12., vasárnap
A DÉL-BÁNÁTI MAGYAR MŰVELŐDÉSI EGYESÜLETEK 33. SZEMLÉJÉNEK MARGÓJÁRA

Újabb szótárt adnának ki

Jövőre a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület ad otthont a 34. Dél-bánáti Magyar Művelődési Egyesületek Szemléjének

Idén, június 10-én, Torontálvásárhely adott otthont a Dél-bánáti Magyar Művelődési Egyesületek 33. Szemléjének, amely során nyolc magyar művelődési egyesület tizenkilenc műsorszámmal mutatkozott be. A késő délutáni programot egy fontos tanácskozás előzte meg, amikor is a dél-bánáti magyar művelődési egyesületek képviselői beszámoltak az elmúlt évben megvalósított programjaikról, valamint további terveikről, esetleg ötleteikről szóltak néhány szót.

A pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület még a tavalyi év során egy nagyobb beruházásba kezdett, ahol egy hétvégi óvodának is helyet biztosítanának. A közelmúltban végre sikerült átadniuk a terveket az építkezésre, így hamarosan elkezdődnek a munkálatok, mondta Rancz Károly, az egyesület elnöke és a VMMSZ alelnöke.

Rancz Károly (Fotó: Vidács Hajnalka)

Rancz Károly (Fotó: Vidács Hajnalka)

– A tervezet átdolgozása körülményesebbnek bizonyult, mint vártuk, ugyanis rengeteg törvénynek kell megfelelni. Többször is elmentünk a városházára egyeztetni, és most már talán minden rendben lesz. Időközben mi azért dolgoztunk az épületen, a szennyvíz- és az ivóvíz-vezetékeken, az elektromos hálózaton és az informatikai rendszer is össze van már kötve. Hamarosan elkezdődnek a nagyobb munkálatok. Mindezért hálásak vagyunk az anyaország és a Magyar Nemzeti Tanács támogatásáért – kezdte beszámolóját az elnök.

Rancz Károly abbéli véleményének is hangot adott, hogy minden gyermeket, akiről tudjuk, hogy képes lehet egy-egy verset, egy népdalt vagy egy népmesét megtanulni, azt mind be kell kapcsolni az egyesületek munkájába.

– A mi énekes lányaink, a Pántlikák kórus, még kislányokként kezdtek az egyesületben dolgozni. Most már majdnem mind felnőtt, és mindegyikük rengeteget fejlődött, tanult. Hertelendyfalva is egy nagyon jó példa. Két-három évvel ezelőtt még eszünkbe sem jutott, hogy az ifjúsági táncegyüttes eljusson egy akkora rendezvényre, mint a Gyöngyösbokréta, de az utóbbi időszakban nagyon megerősödtek. Most abban tíz pár táncol, ráadásul a legkisebbekkel is elkezdtek táncolni – példálózott Rancz Károly.

A pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület korábban egy szerb és magyar képes kéziszótárat is kiadott. Most egy újabb szótár kiadásán dolgoznak.

A Csörömpölő zenekar és a Pántlikák énekkar (Fotó: Vidács Hajnalka)

A Csörömpölő zenekar és a Pántlikák énekkar (Fotó: Vidács Hajnalka)

– Tavaly az első szótárunkból Hajdújárásra eladtunk több mint 100 darabot, és jelezték ismét, hogy szeretnének még ennyit. Úgy látszik, hogy ez a kézikönyv fordítva is működik, tehát arra is jó, hogy a magyarok szerbül tanuljanak belőle – mesélte az elnök.

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség alelnöke nyomatékosítva kérte, hogy segítsenek egymásnak az egyesületek, akár bekapcsolódva közönségként, akár résztvevőként egy-egy rendezvényen.

– Idén a március 15-ei ünnepségünkön mutatkozott be egy vegyes férfi kórus, amelyben a keveváriak, a hertelendyfalviak és mi éneklünk. Külön-külön kevesen vagyunk, de együtt már huszonketten, ami már nem is olyan kevés, ráadásul sikeresnek is bizonyultunk –zárta gondolatait Rancz Károly.