2024. május 9., csütörtök

Nyárhangoló Fesztivál Palicson

Július 6-a és 9-e között számos program, rengeteg vendég, megannyi gyermekfoglalkozás, hőlégballonozás és nagyszabású koncertek várják a látogatókat

A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ július 6-a és 9-e között tartja meg II. Nyárhangoló Fesztivált a Palicsi-tó partján, a szecessziós épületegyüttes környékén. A rendezvény több helyszínén ezúttal is számos művészeti program, gyermekfoglalkozás, kirakodóvásár, táncház, koncert és még sok egyéb esemény várja a kicsiket és a nagyokat egyaránt. Ez a fesztivál remek kikapcsolódási lehetőséget nyújt négy teljes napra, délelőttől egészen késő éjszakáig. A programokat illetően mindennap sor kerül gyermekfoglalkozásokra a Bagolyvár mögötti fás területen, lesz például arcfestés, meglepetés kézműves foglalkozások, ringató, vagy a népi játékok. A 7–14 évesek számára a Petőfi Irodalmi Múzeum múzeumpedagógiai foglalkozást is tart János vitéz (h)arcai elnevezéssel a Vigadó nagytermében. Ehhez előzetes regisztráció szükséges a vm4k@vm4k.org.rs e-mail-címen, a 024/672-110-es telefonszámon vagy a Nyárhangoló Fesztivál Facebook-oldalán, üzenetben. Ezenkívül múzeumpedagógiai tárlatra is lehet számítani az Öko-központ kiállítótermében Színről színre Petőfi címmel a Déri Múzeum – Debreceni Irodalom Háza szervezésében.

Az érdeklődőknek továbbá lehetőségük lesz vitorlázni a tavon és hőlégballonozni, de ehhez is előzetes regisztráció szükséges a Nyárhangoló információs pultjánál. A fesztivál részét képezik még a könyvbemutatók, filmvetítések, illetve az irodalmi programok is a Női Strand kávézó részlegében. Esténként pedig a kézműves ital- és ételkóstoló mellett, táncházra is sor kerül. A rendezvény elengedhetetlen része a színesebbnél színesebb kirakodóvásár, amely ugyancsak a mindennapok részét képezik a Vigadó előtti sétányon.

Július 6-a, első nap: 13 órakor kezdődik gyermekfoglalkozásokkal, majd a Kackiás verklis egy kis verklihangulatot ad a fesztivál területén. Ezután a Hot Jazz Band koncerttel kedveskedik a látogatóknak a Zenepavilonban, amit az esemény megnyitója követ 15 órakor a Vigadó előtt. Ezt követően Potápi Árpád Jánossal, a nemzetpolitikáért felelős államtitkárral folyik majd egy beszélgetés A nemzetpolitika kihívásai címmel a Női strandon. Ezután ugyanezen a helyszínen Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke Nemzet a politikában elnevezéssel osztja meg a gondolatait az érdeklődőkkel. Délután 5 órakor Csukás István: A nagy Ho-Ho-Ho-Horgász – A Szabad Ötletek Színházának gyermekelőadása a Bagolyvárnál, majd 19 órakor kezdődik a Bartha Mátyás Quartet-koncert a Vigadó teraszán, 21 órakor Snétberger Ferenc Quartet-koncert a Bagolyvárnál, 23 órakor pedig a Fokos zenekar táncházzal várja a látogatókat a Nyári színpad előterén.

A második napi program reggel 9 órakor kezdődik a parkban a Tai chi-vel, a mozgásos meditáció egy formájával, amit egy beszélgetés követ a régi mesterségekről a Női strandon. Ezután a Petőfi Irodalmi Múzeum bábkiállítása következik János vitéz címmel a Vigadó nagytermében, majd a Női strandon sor kerül több tartalmas beszélgetésre is. Egyebek mellett a XXI. századi esküvőkről és a hagyományokról, illetve a fürdővárosok fellendüléséről, de könyvbemutatóra is számíthatnak a fesztiválra látogatók. Ugyanakkor gyermekkoncert is lesz, amit Szalai Elor Emina és Szalai Bence előadóestje követ a Tháliában. Majd 19 órakor Fülei Balázs zongorakoncertjére kerül sor a Vigadó teraszán. 21 órakor Ákos-koncert várja a zene kedvelőt a Bagolyvárnál, 23 órakor pedig Balázs Elemér Group koncertje a Nyári színpad előterén.

A harmadik nap reggelén szintén Tai chi várható a parkban. Ezt követően Indián-e a fehér ember? címmel beszélget Hegymegi Kiss Áron – Nyílhegy, a Baktay Ervin által alapított Törzs tagja, valamint Az utolsó indiánkönyv című kötet szerzői és szerkesztői: Gyukics Gábor költő, műfordító, Jász Attila, az Új Forrás főszerkesztője (Csendes Toll),valamint Lovas Ildikó író a Női strandon, a moderátor: Wirth Imre költő, muzeológus, a Rézbőrű volt az alkony című, a magyar indiánozásról szóló kiállítás (2021) kurátora. Ugyanezen a helyszínen Újraértelmezett épített örökség címmel osztja meg gondolatait Evetović Klára művészettörténész, dr. Lovra Éva építész-, településmérnök, városmorfológus, egyetemi adjunktus, és Szűcs Balázs, a Szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet igazgatója. A Zenepavilonban a Zentai Fúvószenekar koncertjére is sor kerül, de a Merkur Midnight Táncegyüttes klasszikustánc-bemutatója is várja az érdeklődőket a Bagolyvárnál. Lesznek még további beszélgetések is a Női standon, egy könyvbemutató és gyermekelőadás is. Majd 18 órakor Vecsei H. Miklós – Beck Zoltán előadói estjét a Nyári színpad előterén lehet megtekinteni, ezt követi a Fool Moon koncertje a Vigadó teraszán, 21 órakor a Margaret Island koncertezik a Bagolyvárnál, 23 órakor pedig Góbé koncert és táncház is lesz a Nyári színpad előterén.

A negyedik nap a már megszokott Tai chi-vel kezdődik a parkban, amit 11-kor Sárkányhajó-verseny követ. A legfeljebb 20 fős csapatoknak előzőleg regisztrálniuk kell a vm4k@vm4k.org.rs e-mail-címen, a 024/672-110-es telefonszámon, vagy a Nyárhangoló Fesztivál Facebook-oldalán, üzenetben. A Női strandon szó lesz az otthonteremtésről is, melyről Pesti Attila belsőépítész, Gyulai Özvegy Andrea lakberendező, Király Adrienn tervező, Szalai Bálint tervező beszélget. Továbbá Evetović Dávid hajóskapitány, Fürstner Bálint vitorlázó is megosztja gondolatait az érdeklődőkkel ugyanezen a helyszínen. A nap folyamán lesznek még könyvbemutatók is. Márai a polgárságról. Egy polgár vallomásai címmel előadóestet tart Hirtling István a Vigadóban, 18 órakor a Baruch Fivérek Kórus koncertje következik Stefan Zekić vezénylésével a Vigadó teraszán, 19.30-kor ugyanitt a Tony Lakatos & Ramona Horvath Trio koncertje is megrendezésre kerül. Végül 21 órakor operettest következik Kerényi Miklós Gábor Kossuth-díjas, kiváló művész rendezésében a Nyári színpadon.

További részletes információkat a programról a Nyárhangoló Fesztivál Facebook-oldalán találhatnak.