2024. május 8., szerda
A GYÖNGYÖSBOKRÉTA ÉS A DURINDÓ UTÓZÖNGÉI

Üknagyanyáik viseletében

A doroszlóiak lakodalmas koreográfiával vettek részt a fesztiválon

Az idén Magyarcsernyén megrendezett LIX. Gyöngyösbokréta kapcsán szervezők örömüknek adtak hangot annak kapcsán, hogy az idén több visszatérő fellépője is volt a Gyöngyösbokrétának. Az egyik ilyen csapat a doroszlói Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület csoportja, amely tavaly a járvány miatt nem tudott részt venni a fesztiválon. Gellér Enikő művészeti vezetőtől megtudtuk, hogy huszonöt táncossal és egy nyolctagú fúvószenekarral érkeztek, a felkészülést februárban kezdték el.

Ékes és díszes öltözék jellemzi a doroszlói viseletet (Molnár Edvárd felvételei)

Ékes és díszes öltözék jellemzi a doroszlói viseletet (Molnár Edvárd felvételei)

– Tavaly sajnos távolt kellett maradnunk a Gyöngyösbokrétáról, ugyanis a Covid jelen volt a falu életében, ám az idén nagy örömmel és újult erővel készültünk a fesztiválon való részvételre. Egy lakodalmas koreográfiát hoztunk, és nagyon reméljük, hogy a közönségnek is el fogja nyerni a tetszését. A csoportunkat újjászerveztük, vettünk fel kicsiket és idősebbeket egyaránt, tehát az egész falu szerette volna, hogy ez a mai fellépés megvalósuljon – számolt be a művészeti vezető.

A gyermekek is részei a lakodalmaknak, így ők is bemutatkoztak a doroszlóiakkal

A gyermekek is részei a lakodalmaknak, így ők is bemutatkoztak a doroszlóiakkal

A doroszlói viselet egyedi. Beszélgetőtársunktól megtudtuk azt is, hogy az öltözködés náluk hosszú folyamat, a gyakorlottaknak, ha sietniük kell, elég a tizenöt-húsz perc, nyugodt körülmények között azonban harminc-negyven percre is szükségük van.

– Mi hagyományokat őrző, tisztelő csoport vagyunk, a saját hagyományainkat ápoljuk. Viseletünk három péntőből, azaz alsószoknyából áll, illetve kasmír- és selyemszoknyákat viselünk felülről, amiket déd-, illetve üknagyanyáinktól örököltünk. Ezek mind olyan ruhadarabok, amelyek több mint százévesek, és ezeket gondosan kell ápolnunk, ugyanis nem tudjuk beszerezni őket. A férfiak mellényt, kivarrott, hímzett ingek és rámás csizma a lábukon – tette hozzá Enikő, majd a viseletük motívumaira is kitért.

– Nálunk slingeltek és kivarrottak az ingek, a péntők alja, a blúzaink szalaggal, pillangóval vannak díszítve. A doroszlói hagyománynak a része, hogy minél ékesebb, minél díszesebbek legyenek a viseletek, ez megmutatkozik a mellényeken, a kötényeken és a felső szoknyákon is. Ugyanúgy hímzettek és kivarrottak a zsebkendőink, nagyon sok eleme van a népviseletünknek, ami ékessé teszi azt – hallottuk Gellér Enikőtől.

Nyitókép: Ékes és díszes öltözék jellemzi a doroszlói viseletet (Molnár Edvárd felvételei)