2024. május 13., hétfő

Végre megtörtént!

A szabadkai VM4K szervezésében Szarka Tamás és zenekara lépett fel a Zsinagógában

A pandémia még sok mindennel adós. Rengeteg rendezvény maradt el a járványhelyzet miatt, az egyik azonban csütörtökön este bepótlásra került. Ekkor a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ szervezésében, Szarka Tamás és zenekara a szabadkai Zsinagógában adott irodalmi jellegű hangversenyt, amelyben közreműködött az adai Szentháromság Gyermekkórus, valamint Mészáros Gábor színművész. A koncertre a nemzeti újrakezdés évében került sor.

A hőség ellenére is remek hangulatban telt koncerten Szarka Tamás – a Ghymes zenekar Kossuth- és Magyar Örökség díjas zenésze-zeneszerzője –, az együttesével régi Ghymes-dalokat is játszott, de az új szólólemezéről is felcsendültek dalok. Nem maradhatott el a Kézfogás sem, amely a nemzeti összetartozás himnuszává nőtte ki magát. A hangverseny létrejöttéről Szarka Tamást, a Ghymes együttes alapítóját kérdeztük:

– A VM4K felkérésére tavaly, május 27-én kellett fellépnünk, ami pont a születésnapomra esett volna. A koncert azonban nem valósulhatott meg, ezért az idei évre halasztottuk, szintén a születésnapomra, de még akkor sem léphettünk fel. Most ugyan nincs születésnapom, de a koncertet végre megtarthattuk. Felvidéki vagyok, Budapestről jöttünk, és az, hogy itt is magyarul beszélnek, mi pedig magyarul énekelhetünk, szívet melengető a számunkra. Szabadkán még sose játszottuk el a Kézfogást, és mindenképpen szerettem volna, hogy ez a dal itt is felcsendüljön. Ahol értik azt, amit énekelek, az számomra mindenhol a hazát jelenti, ott én mindenhol otthon érzem magam, itt Szabadkán is – szögezte le Szarka Tamás, aki azt is hangsúlyozta, hogy rengeteg kórussal dolgozott már, de az adait csak dicsérni tudja.

Barna Helga, az adai Szentháromság Gyermekkórus egyik alapítójának elmondása szerint nagy izgalommal vettek részt a koncerten:

– Számunkra már maga a felkészülés is élményt jelentett. A fellépésre a pandémia miatt sajnos sokat kellett várni, hiszen még 2019 decemberében lettünk felkérve. Örömmel mondtunk igent, hiszen jól ismerjük Szarka Tamás művész úr dalait. Nagy irammal fogtunk hozzá az előkészületekhez, de vissza kellett fognunk a járvány miatt. Amikor viszont ismét bizonyossá vált, hogy lesz koncert, újra belendültünk, nagy szeretettel és igyekezettel gyakoroltunk. A kórust négyen alapítottuk meg 2018 októberében, a vezetője Lévai Hényel Beáta. Lényegében általános iskolás gyermekekkel foglalkozunk, főleg egyházi dalokat adunk elő, de nem zárkózunk el sem a népi énekektől, sem pedig a modern feldolgozású daloktól – tudtuk meg Barna Helgától.

Szarka Tamás és zenekara a szabadkai Zsinagógában lépett fel (Fotó: Gergely Árpád)

Szarka Tamás és zenekara a szabadkai Zsinagógában lépett fel (Fotó: Gergely Árpád)

Az est folyamán Mészáros Gábor, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház színművésze Szarka Tamás Tanítani című novelláját, tanmeséjét adta elő:

– A külhoni területeken, ahova Szarka Tamás koncertezni megy, általában közreműködésre kér fel egy gyermekkórust és egy színészt. Rám gondoltak, ami nagy megtiszteltetés a számomra. Egyrészt még nem léptem fel a Zsinagógában, ezzel régi vágyam teljesült, másrészt pedig Szarka Tamás mindig is meghatározó volt a számomra, sokan az ő dalain nőttek fel, beleértve engem is – mondta Mészáros Gábor.

A koncert jótékonykodással lett egybekötve, önkéntes adományokból 192 100 dinár gyűlt össze, amit a VM4K Kosányi Dávid gyógykezelésére ajánl fel.