2024. május 16., csütörtök

Élvezni minden egyes napot

Az ABC&T képzőművészeti szakkör Kis képek és miniatúrák című tárlata nyílt meg a Török Alkotóházban

Szabadkán a Török Alkotóházban szombaton kiállításra került sor. A Török István vezetésével tevékenykedő ABC&T képzőművészeti szakkör Kis képek és miniatúrák című tárlatát Szabó-Hangya Teréz nyitotta meg:

A tükröt arra használjuk, hogy az arcunkat nézzük, a művészetet pedig arra, hogy a lelkünket lássuk – mondta George Bernard Show. És mennyire igaza volt! Hiszen ez a kiállítás is ezt bizonyítja. Kis vagy mini méretük ellenére, ezek az alkotások – legyen szó tájképről, portréról, csendéletről, vagy éppen absztrakt motívumról – a megalkotója lelkéről szólnak. Egyébként miért festene a városi amatőr búzamezőket, ha nem oda vágyik a lelke? Vagy miért grafitszürke a rózsa, ha éppen nem alkonyattal teli a rajzoló lelke? Vagy miért keni a színeket vastagon-vékonyan a papírra, ha nem kesze-kusza a lelke éppen abban a pillanatban? Minden egyes kép, rajz, alkotás azért készült, hogy emlékeztessen arra, hogyan fejezzük ki és fogadjuk be a szeretetet, hogyan élvezzünk minden egyes napot a legteljesebb mértékben. A csoport festményei segítenek megállítani az életet egy pillanatra és harmóniát teremtenek benne – hallottuk egyebek közt Szabó-Hangya Teréztől.

A tárlaton Tárnoki Ilona, Slobodan Bojić, Kulhanek Béla, Szabó-Antal Eszter, Osztrenkovics Sztella, Vinkovics Verona, Perna Jácinta, Dudás Edvin, Lukatics Elvira, Erdélyi Olívia, Kovács Monella, Brasnyó Katalin, Šefčić Takács Irén, Szebenyi Erika, Gurbić Balassa Julianna, Szalma Elvira, Kabai Éva és Šefčić Melinda állított ki.

Szabó-Hangya Teréz és Török István a kiállításmegnyitón (Fotó: Lukács Melinda)

Szabó-Hangya Teréz és Török István a kiállításmegnyitón (Fotó: Lukács Melinda)

A képeket a Török Alkotóház galériájában lehetett megtekinteni, a járványügyi helyzet miatt azonban a megnyitóra a kertben került sor.