2024. május 16., csütörtök

Májusban indul a Lurkó Rádió

A gyermekeknek szóló műsort hétfőnként sugározza az Újvidéki Rádió

Hajdú Sárát, az Újvidéki Művészeti Akadémia színészhallgatóját, aki jelenleg a mestermunkáján dolgozik, hallgathatjuk az Újvidéki Rádió éjszakai műsorában, a Takarodóban, és itt-ott szerepel egy-egy színház egyik-másik előadásában. És most jött a Lurkó Rádió...

Mit készített a sokarcú Hajdú Sára? Hogyan pattant ki a fejedből a Lurkó Rádió ötlete?

– Az év elején tudomást szereztem arról, hogy az RTV pályázatot hirdetett független produkciók készítésére. Kapva kaptam az alkalmon. Gyorsan megszülettek az ötleteim. Dienes Ákos hangmérnökpárom támogatott, és szinte minden adott volt.

Hogyan szeretted meg és tanultad meg a rádiós újságírást, amely nem is annyira egyszerű, ahogy talán egyesek gondolják?

– Anyukám újságíró, így gyerekkorom óta elleshettem a rádiós munka fortélyait. No, élesben nyilván más. A Takarodó egy beszélgetős műsor, és emlékszem, mennyire izgultam az első pár adásban, de könnyű belejönni. Csak jelen kell lenni. Viszont a Lurkó Rádió számomra új műfajban fog mozogni. Lelkesen várom!

Miért nevezted el a műsort Lurkó Rádiónak?

– Nemes egyszerűséggel azért Lurkó Rádió, mert a gyermekeket célozza meg, illetve jól csengő, megjegyezhető címet kerestem.

Hajdú Sára (Fotó: Bozsoki Valéria)

Hajdú Sára (Fotó: Bozsoki Valéria)

Milyen rendszerességgel, milyen napokon milyen terjedelemben hallgathatják az érdeklődők az Újvidéki Rádió hullámhosszán?

– Minden hétfőn 17 órától lesz a Lurkó Rádió újabb és újabb félórás adása, szombatonként 16 órától pedig az ismétlés.

Milyen korosztálynak készül a műsor?

– Talán azt mondanám, hogy az 5-től 9 éves gyermekeknek készül a műsor, bármelyik korosztály azonban jót szórakozhat rajta. Engem szórakoztat.

Mely témák kerülnek terítékre?

– Ebben a röpke fél órában lesz minden. Beszélgetek gyerekekkel adott témákról (a szerelemtől kezdve az időjáráson át az energiatakarékosságig), lesz mese, zene, viccek, jókedv.

A műsor szerkesztőjeként kikre számíthatsz?

– Dienes Ákos állandó munkatársam, továbbá a műsor zenéjében közreműködik Szalai Bence és Szögi István, akiknek hálás köszönet. Elképzelhető, hogy lesznek még közreműködők, de egyelőre nincs tervben.

Mi a célod a műsorral?

– Ez hiánypótló műsor lesz az Újvidéki Rádióban, mert az említett nemzedéket szólítja meg – mondta Hajdú Sára.