2024. május 9., csütörtök

Együtt, egy helyen

Vajdaságiak is részt vesznek a budapesti Magyarság Háza nemzeti összetartozás napja alkalmából sorra kerülő rendezvénysorozatán

Szombaton Budapesten, a Magyarság Háza szervezésében, a Nemzeti Táncszínházban nagyszabású rendezvénysorozatra kerül sor a nemzeti összetartozás napja alkalmából, amelynek határon túli, egyebek közt vajdasági résztvevői is lesznek.

Délelőtt Csányi Tamara és Szécsi Zsolt, a horgosi Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület néptáncpedagógusai tartanak oktatással egybekötött gyermektáncházat:

– Ennek keretében a vajdasági népi művelődési életbe szeretnénk betekintést nyújtani. Idevalósi táncokkal, játékokkal és énekekkel készülünk. Velünk tart a horgosi Kamrás zenekar is, melynek tagjai Csonka Ferenc tanítványai. Fiatal és nagyon ügyes zenészekről van szó, akik sokat és gyorsan fejlődtek, már táncházakban is muzsikálnak. Ez a fellépés az ő számukra is hatalmas öröm lesz. Velük együtt igyekszünk majd mindenkinek a kedvében járni, azt szeretnénk, hogy a jelentkezők, a résztvevők is jól érezzék magukat. A táncházat a párommal, Csányi Tamarával tartjuk, a célunk pedig az, hogy tanítsunk, valamit át is adjunk a gyerekeknek. Nagy megtiszteltetés a számunkra, hogy felkértek bennünket, és a nemzeti összetartozás alkalmából Budapesten az ottani gyerekekkel, fiatalokkal táncolhatunk. Nagy öröm ez a számunkra. Izgatottan várjuk és készülünk rá. Biztos vagyok benne, hogy nagy élmény lesz nekünk, idősebbeknek, és a fiataljainknak is, akik velünk tartanak. Azt reméljük, hogy az ottaniaknak is szép élményben lesz részük. Mivel gyerekekről van szó, semmiképp se valami túl nehéz, túl bonyolult táncokat gondoltunk bemutatni. Az alföldi területről eredő úgymond ugrós dallamokkal készültünk, ezeket játékokkal és ritmusgyakorlatokkal kötjük össze, de más tájegységekre is elkalandozunk. A műsorunk, az oktatói rész, lényegében attól is függ, hogy milyen lesz a csapat összetétele, akikkel majd dolgozunk, milyen korúak, mennyire nyitottak és felkészültek. Ha kellően fogékonyak, akkor nehezebb táncokba is belekóstolhatunk. Az elsődleges célunk mégis az, hogy a vajdasági táncokat mutassuk meg – fejtette ki a lapunknak a Szécsi Zsolt.

A táncház után a szabadkai Gyermekszínház vendégszerepel, a Hernyák György rendezésében készült Lúdas Matyi című előadással. Erről Árokszállási S. Márta igazgatót kérdeztük:

– Nagyon örülünk a meghívásnak. Korábban is már voltak ott vendégjátékaink, ez a fajta együttműködés még a Covid előtti időkre nyúlik vissza. Több előadással is felléptünk, a pandémia idején pedig sajnos nem mehettünk el, akkor viszont kis online műsor keretében jelentkeztünk, amit nagy örömünkre sokan tekintettek meg. Megtiszteltetés a számunkra, hogy felléphetünk a nemzeti összetartozás napja alkalmából, és nagyon jó az, hogy a találkozásra végre személyesen kerülhet sor.

Azt reméljük, hogy majd máskor is elhívnak bennünket. Ezúttal egy vadonatúj előadással készültünk, a Lúdas Matyinak nemrég volt a bemutatója. A szabadkai közönségnél nagy sikert aratott és remélhetőleg Budapesten is szeretni fogják. Nagyon elégedettek vagyunk az előadással, arra pedig külön büszkék, hogy fiatalok, harmadéves színésznövendékek is játszanak benne. Ez a vendégszereplés, a megmutatkozás lehetősége Budapesten, egy ilyen fontos esemény kapcsán, nekik is nagyon sokat jelent. A szabadkai Gyermekszínház célja mindjobban bevonni a fiatalokat is a munkájába. Szeretnénk lehetőséget adni a színinövendékeknek, hogy az első színészi lépéseiket itt tegyék meg. Nem csak a színészekre, más, a színházhoz kötődő alkotók felé is nyitottak vagyunk – mondta Árokszállási S. Márta.

Szombaton estefelé Hetedhét címmel egy zenés-táncos produkció premierjére kerül majd sor, Kárpát-medencei művészek közreműködésével. A maga nemében egyedülálló produkció zenei és előadói univerzuma a határátlépés jegyében született: klasszikus és modern, népzene és jazz, sokféle művészi karakter olvad benne egységbe Cári Tibor UNITER-díjas zeneszerző által. A koncert mozgásvilágát Györfi Csaba és Táborosi Margaréta alkották meg a néptánc és a kortárs táncművészet eszközkészletének vegyítésével. Az előadás direktora Szabó K. István Jászai Mari-díjas rendező.
Zeneszerző, koncepció: Cári Tibor (RO). Koreográfusok: Györfi Csaba (RO), Táborosi Margaréta (SRB). Rendező: Szabó K. István. Dalszövegek, dramaturg: Tasnádi-Sáhy Péter. Fényterv, videó: Kehi Richárd. Táncosok: Barabás Hunor (RO) Barkóczi Réka (HU), Drimba Máté (HU), Györfi Csaba (RO), Horváth Blanka (SRB), Székely Bea (SRB), Törteli Nadin (HU). Énekesek: Bokor Réka (SK), Hánka Evelin (UKR), Koszorus Krisztina (RO), Kovács Koppány (SK), Pál Péter (SLO), Sóti Juli (SRB), Vajda Boróka (RO). Zenészek: Ambrus László (RO) – trombita, Cári Tibor (RO) – zongora, Csapó Alex (HR) – hegedű, Makkai István (RO) – tenor szaxofon, klarinét, basszusklarinét, Nemes Szabolcs (RO) – harsona, Pál Laura (SLO) – hegedű, Pethő Csaba (RO) – elektromos gitár Pusko Márton (SK) – népi hegedű, Réman Gergely Bálint (RO) – cimbalom, percussion, Sánta Zoltán (SRB) – dobok, Szabó J. Attila (RO) – cselló, Szász Csaba (RO) – elektromos gitár, Szoroka Dániel (UKR) – tangóharmonika Szűcs Dávid (SRB) – nagybőgő, basszusgitár.

Részletes műsor a Magyarság Háza honlapján található.