2024. július 20., szombat

Radnóti-emléknap Szegeden

Emléknapot rendeznek Radnóti Miklós születésének évfordulója (május 5.) alkalmából ma, csütörtökön Szegeden, az eseményen tizenkét óra alatt elhangzik a költő valamennyi verse, sétán mutatják be egyetemi éveinek fontos helyszíneit, tartanak kiállításmegnyitót és dokumentumfilm-vetítést is – tájékoztatta a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

Az emlékezők a születésnap alkalmából úgy idézik meg az egyetem egykori diákját, hogy délután egytől hajnali egyig folyamatosan felolvassák verseit. A Dugonics téren óránként váltják egymást különböző egyetemi és városi szervezetek, közösségek. A közös verselésbe bárki bekapcsolódhat egy-egy mű felolvasásának erejéig, de minden órának van „versőre”, aki óvja, vigyázza, szervezi az előadás folyamatosságát. Az egyetemi könyvtár elől délután induló emléksétán az ifjú költő remekül dokumentált ötéves szegedi tartózkodásának legfőbb helyszíneit járják be. A résztvevők követhetik hol tanult, lakott, adta elő verseit, töltötte szabadidejét, hol voltak a törzshelyei és milyen versei születtek Szegeden, amelyek közül jó néhány el is hangzik. Este az egyetem központi épületében Sonkodi Rita művésztanár, festőművész az egyetemtörténet ikonikus alakjai – Klebelsberg Kuno, Szent-Györgyi Albert – személyes tárgyait, meghatározó helyszíneit ábrázoló képeiből nyílik kiállítás.

A REÖK Stúdiószínpadán 18 óra 30 perckor kezdődik a „Lélek vagyok, élni szeretnék!” – Krónika Radnóti Miklós utolsó hónapjairól című előadás. A Bori notesz és a költő más versei alapján elmondja: Tóth Péter Lóránt versvándor. A REÖK Zöld szalonjában 20 óra 30 perctől vetítik a Radnóti nyomában című dokumentumfilmet.